Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Смилов: По-вероятно е Радев да иска максимално бързо сформиране на служебно правителство

Политика

Смилов: По-вероятно е Радев да иска максимално бързо сформиране на служебно правителство

Смилов: По-вероятно е Радев да иска максимално бързо сформиране на служебно правителство - Tribune.bg
Снимка:

Изгонването на дипломатите е решение на суверенна държава, което се базира на информация от нейните служби. Този казус обаче прави доста трудно сформиране на правителство.Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Даниел Смилов.

"БСП застанаха доста остро срещу това решение. Очаквано е с оглед на идеологическата им позиция. Учудващо е с оглед на това, че все пак те като отговорна партия трябва да са загрижени на първо място за суверенните интереси на България."

Според Смилов президентът демонстрира "странно поведение", защото "Конституцията дава доста сериозна свобода на президента да определя темпото за съставяне на ново правителство", а основната му задача е да направи всичко възможно да бъдат преодолени правителствена и парламентарна криза.

"Неговата задача не е да се стигне възможно най-бързо до избори, а по-скоро да се изчерпят съществуващите възможности. Затова му е дадена тази свобода и гъвкавост на действие в рамките на конституционната процедура. Той избира да я забърза максимално и да не даде глътка въздух на парламента в оставащото му време. 

Две могат да бъдат причините. Едната е да се сформира максимално бързо служебно правителство и това е по-вероятната причина. Явно цели промени в политиката на държавата. Предполагам, първото, което ще се опита да промени, е доставките за газ от "Газпром".

"Друга вероятност е да има някаква договорка за съставяне на правителство с трети мандат, така че да се бърза да се стигне до него. По-скоро е теоретична тази възможност. Може някои от играчите като ИТН да са били подведени от други, че такава възможност би се реализирала."

ПП и ДБ идеологически и като програма са много близко. Въпросът е как биха увеличили подкрепата за себе си – дали ако се явят заедно или поотделно на изборите. И в двата варианта има и плюсове, и минуси, поясни Даниел Смилов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп