Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ДАНС наложи 10-годишна забрана и на руския олигарх Константин Малофеев

Политика

ДАНС наложи 10-годишна забрана и на руския олигарх Константин Малофеев

ДАНС наложи 10-годишна забрана и на руския олигарх Константин Малофеев - Tribune.bg
Снимка:

Службите реагират на всяко посегателство срещу националната ни сигурност, увери Сотир Цацаров

Днес ДАНС е наложил забрана на руския олигарх Константин Малофеев да влиза в България за срок от 10 години, съобщи на народните представители главният прокурор Сотир Цацаров. Така с ген. Леонид Решетников вече двама руски граждани са с подобна забрана във връзка с шпионския скандал „Русофили“.

Цацаров напомни на депутатите, че разпоредба на закона за съдебната власт и изискването на Наказателния кодекс /НК/ за разрешение от наблюдаващ прокурор ограничават възможностите му да дава допълнителни подробности по делото за шпионаж.

„За да бъде указано уважение, ще представя възможните факти без да нарушавам разпоредбите“, заяви Цацаров.

Той припомни, че досъдебното производство е започнало на 3 юли.

„Извършените действия до момента от Специализираната прокуратура са 11 претърсвания на помещения, адреси с разрешение на съдия от Наказателния съд, 5 броя претърсвания на МПС, 8 лични обиска на лица. Разпитани са 15 свидетели, 2-ма пред съдия. Общо 8 са задържаните лица“, посочи главният прокурор.

След преценка на обема доказателства едно лице - Николай Малинов, е привлечено като обвиняем по чл. 105 от НК, като му е наложена гаранция от 50 хил. лв. и забрана да напуска страната, припомни Цацаров. Не са събрани доказателства по отношение  на други лица.

„Парите са адресирани от чужди организации към обвиняемия под една или друга форма. Тук не става въпрос за финансиране с търговска цел, а за поставяне на задачи от две чужди организации на обвиняемия като преориентиране на българската вътрешна и външна политика, както и  информация за дейността на държавни органи“, подчерта обвинител номер едно на България.

По думите му двете организации, за които става дума са със седалище в Руската Федерация и това са „Двуглав орел“ и  Руски институт за стратегически изследвания.

„Това са трансфери на пари, които са насочени за реализиране на определени интереси в България и най-общо са финансиране на мероприятия, които засягат българската национална сигурност“, изясни Цацаров. В хода на разследването е намерен е един доклад – докладна записка, изготвена от обвиняемия относно необходимостта от преориентиране на България или проект „България“.

„Беше казано в публичното пространство, че това е преследване за идеи. Това не е преследване на идеи. Когато идеите се налагат с пари и са срещу интересите на България, това е престъпление“, категоричен е главният прокурор.

Той отрече разследващите да изпълняват политическа акция преди местните избори. „Това, което правим е опит да си свършим работата. 9,10 септември – вършим си работа. Това не е атака срещу Движение „Русофили“. Движението е било използвано за реализирането на определени цели, които са били финансирани. Не преследваме членове на „Русофили“, подчерта Сотир Цацаров. Той отрече продължаващото разследване да цели разединение на българското общество, защото става дума за увреждане на българските национални интереси.  По отношение на призива за неоспорими факти, обвинител номер едно посочи, че според Конституцията такива се предоставят само на българския съд.

“Стремежът ни е да покажем, че стриктно спазваме закона, че реагираме срещу всяко посегателство срещу националната ни сигурност. Става дума за поставяне на едно лице в интерес на чужди организации, за едно лице, което срещу пари налага чужди идеи и влияние“, завърши главният прокурор.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

RED Сега е ред и на Малинов, Георги Георгиев - Дуков, Юри Борисов и всякакви про руски крадци и влечуга.
11.09.2019 14:09 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати