Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Социалното министерство готви частична оценка на въздействието на Закона за личната помощ

Политика

Социалното министерство готви частична оценка на въздействието на Закона за личната помощ

Социалното министерство готви частична оценка на въздействието на Закона за личната помощ - Tribune.bg
Снимка:

Това, че 13 хил. инвалиди останаха без асистенти, е отговорност на самите вносители - Манолова и БСП, заяви социалният министър

Ще възложа през март месец да има частична оценка на въздействието на Закона за личната помощ, съобщи социалният министър Деница Сачева в парламента.

Социалният министър уточни, че Законът за личната помощ бе приет под натиск от протести, оглавени от Омбудсмана по това време Мая Манолова. Тя напомни, че окончателният вариант на  закона, който е приет, е внесен от Корнелия Нинова и народни представители.

„Всеки, който се занимава с такава материя приема закони, предлага закони, добре знае, че трябва да направи така, че законът да действа безпрепятствено или когато влезе в сила този закон не да започва да създава нови проблеми, а напротив всички тези преходни, заключителни периоди, знаете, че много пъти законите се приемат, но се дава по-дълъг период за влизането им в сила и т. н. Така че това, че всички тези проблеми не са предвидени при внасянето и приемането на закона, е отговорност на самите вносители, които бързаха да приемат този закон по различни други причини, включително и предстоящи предизборни кампании, но не и защото това беше наистина добре обмислен закон, който е взел под внимание отрицателните становища или закон, който пък имаше добра финансова обосновка”, категорична е Сачева.

Министърът призна, че през септември, когато законът е влязъл в сила, вече е било прието постановление, което гарантира възможността тези хора да получават помощ до 31 декември.

„Още с встъпването ми на поста министър на труда и социалната политика бях информирана за възможните проблеми. Съответно поискахме информация от общините, за да разберем какъв е обхватът на хората, които биха останали извън Закона за личната помощ. В момента сме разработили национална програма, с която да можем да направим така, че тази помощ да им бъде осигурена в следващите месеци. За съжаление вероятно това ще се случи най-рано от 1 март поради технологичните срокове, които са необходими, за да се приеме тази програма”, увери Сачева.

Тя посочи, че в Закона за личната помощ това не е единственият проблем. По думите на социалния министър има и други проблеми, които тепърва ще се виждат.

„Това, което ще възложа е през март месец да има частична оценка на този закон, частична оценка на неговото въздействие, защото тогава ще са минали вече 6 месеца от неговото изпълнение”, заяви Сачева.

Тя помоли медиите да изчакат този анализ, след което ще се обсъдят какви могат да бъдат промените, така че този законът да бъде балансиран.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети