Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Спецов продал фирмата си по време или около данъчна ревизия?

Политика

Спецов продал фирмата си по време или около данъчна ревизия?

Спецов продал фирмата си по време или около данъчна ревизия? - Tribune.bg
Снимка:

Ревизионният акт на „Гранекс Трейдър“ е връчен на 17.06.2016 – 2 месеца след заличаването на Спецов от фирмата

Шефът на НАП Румен Спецов е продал фирмата си малко преди връчването на ревизионен акт от данъчните, установиха счетоводители. Според официалната версия задълженията за над 1 млн. лв. на „Гранекс Трейдър“ са възникнали година след като Спецов вече не е бил собственик. Той продава бизнеса си на безимотен рецидивист с четири присъди и петдесет дела за кражбa. Оказва се обаче, че данъчна проверка е започната много по-рано.

Коментар по казуса беше споделен в затворена професионална група на счетоводителите в социалните мрежи.

Публикуваме го без редакторска намеса:

Преди две-три седмици излезе информацията, че новият изпълнителен директор на Националната Агенция по Приходите г-н Румен Спецов е бил съдружник и управител на дружество „Гранекс Трейдър“, което дружество има над 1 милион лева данъчни задължения. Обяснението дадено от него, Министерство на финансите и НАП беше, че данъчните задължения са възникнали след като той си е продал дяловете, в периода, когато дружеството е имало нов собственик и управител (сламено лице, което по документи се води собственик и управител на над 20 подобни дружества).

Министърът на финансите Асен Василев на журналистически въпрос препрати журналиста да пита новия собственик и управител.

Аз обаче се чудех как нито един журналист или човек с елементарни данъчни знания не се е сетил да направи проверка в Бюлетина по чл. 32 от ДОПК. Аз кликнах два пъти и казуса е ясен. Господин Румен Спецов е продал дяловете си на 07.04.2016 г, а на 17.06.2016 г. ТД на НАП- гр.София е издала ревизионен акт №Р-22221015006486-091-001 / 17.06.2016., който е връчен по реда на чл.32 от ДОПК, чрез съобщение за връчване качено на 15.07.2016 г.

На дружество „Гранекс Трейдър“ е била възложена ревизия, бил е съставен ревизионен доклад, който не е връчен по реда на чл. 32 от ДОПК, което означава, че вероятно Румен Спецов го е получил, разбрал е накъде духа вятъра и си е продал дяловете. С една дума има ревизионен акт, в който има установени данъчни задължения за периода, в който Румен Спецов е бил управител и съдружник в „Гранекс Трейдър“. За мен казусът е скандален, но още по-скандалното е начина по-който се опитаха да заметат случая.“

Проверка на Tribune.bg в архивите на НАП показа, че споделяното „СЪОБЩЕНИЕ ЗА ВРЪЧВАНЕ ПО ЧЛ.32 ОТ ДОПК №Р-22221015006486-С32-001/15.07.2016“ е достъпно на сайта на Агенцията.

Снимка от сайта на НАПСнимка от сайта на НАП

По закон цялата процедура на данъчната ревизия започва с издаване на заповед, която се връчва от органа, на който е възложена. В ДОПК изрично е предвиден срок, в който трябва да бъде извършена възложената данъчна ревизия. Той е 3 месеца от датата на връчването на заповедта, но може да бъде удължен с още 2 месеца. В срок от 14 дни след изтичане на горепосочения срок, ревизиращият орган трябва да състави т.нар. ревизионен доклад (в случая е издаден през юни 2016 г.)

Всичко това води до извода, че продажбата си Спецов трябва да е осъществил около периода на извършване на ревизията.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети