Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Станишев: Този, който изкопава окопи между БСП и ПЕС, се прострелва в крака

Политика

Станишев: Този, който изкопава окопи между БСП и ПЕС, се прострелва в крака

Станишев: Този, който изкопава окопи между БСП и ПЕС, се прострелва в крака - Tribune.bg
Снимка:

Ако създадеш за себе си образ, че си евроскептичен, вредиш на себе си, смята лидерът на ПЕС

„Разчитам БСП да бъде надежден партньор на ПЕС. На предпоследния конгрес на БСП казах, че този, който изкопава ровове, окопи между БСП и ПЕС, се прострелва в крака”. Това заяви пред „Нова ТВ“ лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев, запитан дали БСП може да е солиден партньор на ПЕС.

„Българското общество е проевропейско в своето мнозинство. Ако създадеш за себе си образ, че си евроскептичен, вредиш на себе си и стесняваш своята подкрепа. Въпросът е дали БСП говори на 60% проевропейски ориентирани граждани, или на 20% евроскептици. Откъде търси подкрепа за доверие?”, заяви Станишев.

Той коментира и преговорите в Брюксел за водещите позиции в ЕС, както и появата на името му сред тези на евентуалните кандидати за президент на Европейския парламент.

„Благодарен съм на премиерите социалисти, които поставиха моето име за обсъждане. Доколкото знам са постигнали много широка подкрепа в Европейския парламент. Но за мен има политически съображения и ангажименти към моето политическа семейство”, заяви Станишев.

„Това, че бях предложен за президент на ЕП, е голяма чест и оценка и на работа, и на качества, и на ролята, която играеха европейските социалисти последната година”, коментира той.

Според Станишев обаче е по-важно е какви са политическите последици от пакета, който беше постигнат.

„Вчера призовах премиерите, ако резултатът не е задоволителен за политиката за промяна на ЕС, да не го приемат. Знам, че балансите са много трудни – политически, географски, между регионите, мъже-жени. Но това, което се постигна, обслужва в момента единствено Виктор Орбан. Той може би е единственият доволен в ЕС от този резултат”, каза още лидерът на европейските социалисти. И допълни, че неговата парламентарна група има много въпроси към предложената за председател на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„Имахме ясна, последователна и прозрачна позиция. Основата ѝ беше, че трябва да се уважи гласа на европейските избиратели. Имаме рекордно висока активност на евровота. Това стана и благодарение на шпицен кандидатите – Вебер и Тимерманс. Тимерманс имаше по-широка подкрепа от Вебер. Освен това, ако бъдем обективни – той е единственият кандидат, който има ясен план как да се промени Европа, който той изложи по време на кампанията. Това, което се случи в Съвета – да се предложи човек, абсолютно непознат на европейско ниво, която не е участвала в тази надпревара, е обидно към гражданите на ЕС и дава погрешен знак, че политиците говорят едно, а правят друго след изборите. Получи се пакет-сделка зад закрити врата. Ние държахме на принцип”, коментира Станишев.

Според него Франс Тимерманс е имал всички шансове да бъде подкрепен в понеделник, независимо от опозицията на Вишеградската четворка.

„Това, че Туск обяви прекъсване доведе до резултат, който е много по-различен. Не е гарантирано, че кандидатурата, предложена от Съвета, ще бъде подкрепена от Европейския парламент. Има много недоволство. Никой не знае каква политика ще провежда предложеният от Съвета президент на ЕК”, коментира Станишев.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети