Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Старт на инициативата „Три морета“

Политика

Старт на инициативата „Три морета“

Старт на инициативата Три морета - Tribune.bg
Снимка:

В началото на форума говори Радев, пуснаха и Байдън на запис

Старт на шестата Среща на върха на инициативата за регионално сътрудничество „Три морета“ в НДК в София.

Домакин е президентът Румен Радев като на срещата има над 10 държавни глави, но отсъстват президентите на Австрия, Чехия, Словакия и Хърватия.

В рамките на събитие се провежда и бизнес форум, в който участие ще имат над 400 представители на  българския и чуждестранен бизнес. Инициативата „Три морета“ цели подобряване на икономическите, инфраструктурните и енергийните връзки между държавите по вертикала Север- Юг. 

Форумът започна с приветствие на Румен Радев: „Реалисти сме и напълно осъзнаваме колко трудна е задачата за догонващо развитие на Западна Европа, тъй като необходимите инвестиции значително надхвърлят и наличните ресурси на отделните държави, и средствата от европейските фондове. Въпреки това, осъзнаваме и огромния потенциал, който може да бъде разгърнат със силата на общите ни усилия“.

На запис се включи и американския президент Джо Байдън, който посочи, че демокрациите трябва да докажат, че могат да работят за народите си.

„Да се изкорени корупцията. Като работите заедно ще укрепите суверенитета и енергийната сигурност. Всички граждани на региона ще могат да се конкурират и да процъфтяват в 21 век, за да може светът да е по-сигурен. Може да го постигнем заедно!”, допълни демократа. 

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева подчерта в думите си, че очаква 2021 г. региона ще достигне нивото си на ГДП от 2019 г., с което ще изпревари останалите страни в света, както се случи от 2015 досега. „Пандемията ни научи колко е важно да обръщаме внимание на социалната инфраструктура. Нашият регион планира да задели по-голям дял от инвестициите, насочени към образование и здравеопазване. Това означава дигитализация на училищата, на здравните системи, а в бизнес сферата това ще допринесе за по-голяма конкурентоспособност. Няма да сме си свършили работата обаче ако не инвестираме в научно-изследователска и развойна дейност“, уверена е тя.

В президентския панел участваха още германският президент Франк Влатер Щайнмайер, президентите на Латвия, Естония, Полша, Словения и Гърция.

Европейската комисия е представена от Маргрете Вестагер (зам.-председател) и Мария Габриел (комисар по иновации, изследвания, култура, образование и въпроси на младежта).

„Ние имаме много силна научна база. Имаме и сега много добри университети, но те имат нужда да работят пряко с бизнеса. Имат нужда да имат достъп до инвестиции, информация и до мрежи, включително и до рисков капитал, който да им позволи много по-бързо прототипът да се превръща в продукт, който да завладява пазари и да създава блага“, каза пред бТВ Мария Габриел.

Президент на Гърция Катерина Сакеларопулу посочи, че развитието на свързаността в региона ще съдейства за икономическата интеграция. Пандемията ни научи колко са важни дигиталните трансформации в нашите икономики и че трябва много спешно да ги развиваме.

Анджей Дуда-президентът на Полша отбеляза, че инициативата е отворена за бизнеса и ще играе ключова роля за изграждането на бъдеща Европа.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати