Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Стефан Янев е отказал наши изтребители да помогнат на Украйна

Политика

Стефан Янев е отказал наши изтребители да помогнат на Украйна

Стефан Янев е отказал наши изтребители да помогнат на Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Украйна е поискала и ще получи от държави от ЕС изтребители, каквито украинските военни летци могат да използват, заяви Жозеп Борел.

Отказът наши МИГ-ове и летци да пазят небето над Украйна е в основата на конфликта между премиера Кирил Петков и министъра на отбраната Стефан Янев, съобщава „Епицентър.бг“, като се позовава на източници от МО.

На последната среща на върха в Брюксел от България е поискано да изпрати наши изтребители за участие във военния конфликт. България има общо 19 изтребители МиГ-29, от които в полет са едва 5-6.

„Украйна е поискала и ще получи от държави от ЕС изтребители, каквито украинските военни летци могат да използват", съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след извънредното онлайн заседание на европейските външни министри вчера.

„Някои от държавите в ЕС имат такива самолети, отбеляза той и посочи, че тези решения ще се взимат извън европейската рамка. Изпращаме не само въоръжение на Украйна, а и изтребители”, добави Борел. Вчера и Урсула фон дер Лайнен обеща да прати европейски самолети като военна помощ на Зеленски.

Позиция на НАТО досега е, че нито една държава няма да изпрати нито един свой войник на страната на Украйна. За първи път обаче Брюксел разреши изпращането на военнна техника в помощ на Киев. Така се стигнало до идеята да бъдат изпратени 6 броя МиГ-29 от България и 6 броя СУ-25 от Унгария, защото за тях имат пилоти.

Президентът Румен Радев е изразил несъгласие срещу това. Министърът на отбраната Стефан Янев също категорично се е противопоставил на идеята за въвличането на България във войната между Русия и Украйна. И това е ускорило процеса за светкавичното му отстраняване от министреското кресло.

„Задачата е да бъде освободен постът на министъра на отбраната за някой, който е по-, да го кажем така, по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси при определянето на българския политически дневен ред, включително по отношение на военната сфера и решенията, които се взимат там", написа Янев късно снощи във Фейсбук в своя позиция, която взриви политическата сцена у нас.

Янев предупреди, че „Реализирането на подобен сценарий поставя под риск националната ни сигурност“. Министърът на отбраната разкрива, че решенията, които предстои да бъдат взети, "не са в интерес на България. Нещо повече – опасни са за страната ни. Опасни са, защото последствията – икономически, финансови и социални, ще се стоварят скоро със страшна сила и тогава със сигурност ще има оставки, но вече не и работещи решения".


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати