Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Янев: Решението на правителството е на българска територия да се разположат български войски

Политика

Янев: Решението на правителството е на българска територия да се разположат български войски

Янев: Решението на правителството е на българска територия да се разположат български войски - Tribune.bg
Снимка:

„НАТО, САЩ и Русия си говорят по неефективен начин. Те си поставят ултиматуми, вместо да използват дипломация. А трябва най-напред да дадем път на дипломацията да си свърши работата“, така Стефан Янев коментира напрежението около Украйна пред БТВ.

По думите му най-благоприятният сценарий е дипломацията да даде резултат и кризата да не прерасне във военен конфликт.

„Нямаме нужда да идва НАТО да ни пази“, подчерта министърът и обясни, че България няма да допусне чужди войски на своя територия, ако има нужда от усилване на източния фланг.

„Ако бъде взето решение за разполагане на войски, България може да допусне съюзнически войски. Но българските войски също са съюзнически, защото България е член на НАТО.“, обясни той.

„Решението на българското правителство е категорично в това отношение - на българска територия ще бъдат разположени български войски с българско командване“, каза министърът на отбраната.

България е суверенна държава и решенията се взима в София според българския национален интерес. Какви преговори ще има на военно-техническо равнище, ще стане ясно, след като стане ясно дали има нужда от усилване на източния фланг, поясни той.

„Съвместно патрулиране означава, че ще има най-малко един български самолет с чужд“, поясни той.

Според него не се налага у нас да се разполагат допълнителни сили на НАТО.

„В момента около 200 американски военнослужещи провеждат учение в Ново село. Те са със съответната техника и въоръжение. Тези тренировки се провеждат по план. Има ротационен принцип - когато се изтеглят тези военнослужещи, ще дойдат други за следващи съвместни тренировки“, каза Янев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети