Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Стефан Янев обяви готовност за експертен кабинет

Политика

Стефан Янев обяви готовност за експертен кабинет

„Вместо да се ангажират със съставяне на правителство и проблемите на българските граждани, както и други важни проекто закони, парламентът реши да се занимава с Изборния кодекс. Дали това е важно за обществото и четиричасовите дебати за заглавието, аз се съмнявам“, заяви Румен Радев в началото на консултациите с „Български възход“.

„Вие вече заявихте готовност да водите диалог с всички парламентарно представени сили за съставяне на правителство и бих искал да знам вашите приоритети в тази посока“, допълни още Радев.

От своя страна Стефан Янев благодари на президента за зададения тон. „Съгласен съм, че ние сме най-малката парламентарна група и трудно бих казал, че нашето поведение определя това на Народното събрание, но нашето поведение е устойчиво. Не тръгнахме да търсим конфронтация и разделителни линии. Проблемите са много, но именно решаването на проблемите на хората са важните и трябва да се търсят решение. Това може да стане със съставяне на мнозинство, което да подкрепи кабинет“, допълни Стефан Янев като допълни, че говоренето за ходене на избори може да реши партийни проблеми, но не и тези на гражданите.

Според него условия за диалог има и вижда надежда това да даде резултат. Янев допълни, че приоритетно трябва да се наредят проблемите на страната, тяхното решаване и важните въпроси свързани с членството на България в Шенген и еврозоната, които той определи като по-големи и фундаментални от Плана за устойчивост.  

Янев подчерта, че от „Български възход“ не предпоставят кой ще е носител на диалога и водещия в коалицията, защото за българските граждани е важно да има правителство. „Ако се стигне до трети мандат, който по дефиниция е антикризисен, то трябва отново да се води диалог“, заяви Янев.

Той е на мнение, че дори правителството да бъде експертно то трябва да бъде подкрепено от партиите. „По-скоро името, което ще използваме за това правителство е конструкцията на коалицията, принципите, приоритетите и хоризонта на неговото действие“, каза още лидерът на „Български възход“, като задължително трябва да има коалиционно споразумение с ясно разписани правила и приоритети, които касаят българското общество.

Относно евентуалния състав на това правителство, Янев заяви, че е отговорност на отделните партии да предложат дали да бъдат лица от ръководствата на партиите, което на този етап не е важен елемент от обсъждането или пък да бъдат експерти. „Според мен, за да има такъв тип от разговори трябва да има контактни групи за отделните политики и на базата на това да се определят личностите“.

„В условияна война, която е на километри от нас, в условията на противопоставяне и разместване на геополитическите пластове, ако ние като политическа класа се занимаваме с дребнотемие, не заровим томахавките, не намерим начин за диалог и не видим това какво е водещо за българските граждани, значи не оценяваме смислено ситуацията. Всяка една държава, империя, царство, каквито и вътрешни противоречия да е имало, когато се появи думата война, вътрешните противоречия се заряват, забравят се за по-добро време и се търсят решения на проблемите. Защото това, което дискутираме в момента, което очакват българските граждани е да предоставим хляб, а не зрелище. Мисля, че българската политическа класа може да води отговорен диалог с всяка една от партиите, защото винаги има време и място да осигурим още зрелище, на дневен ред сега е хляба“, заяви пред журналисти след консултациите Стефан Янев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети