Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Стефан Янев с партия в центъра до началото на май

Политика

Стефан Янев с партия в центъра до началото на май

Стефан Янев с партия в центъра до началото на май - Tribune.bg
Снимка:

Има версия, че бившият военен министър очаква в този парламент ново правителство и покана за премиер

Стефан Янев май е забавил партийното строителство в очакване този парламент да излъчи ново правителство, на което той да се окаже отново министър-председател.

Подобен пролетен сценарий с надежда описва съмишленик на бившия военен министър, който на 1 март излезе от правителството на Кирил Петков след скандал за отношението на България към войната.

45 дни по-късно самият бивш служебен премиер не дава ясен отговор кога ще обяви старта на своята партия. „Надявам се да бъде учредена скоро“, каза в неделя пред Нова телевизия Стефан Янев, попитан за пореден път за своите политически амбиции.

Учредяването на формацията ще се случи до началото на май, уточни бившата заместничка на Янев във военното министерство и шеф на кабинета му като служебен премиер Ралица Симеонова. Днес тя е един от двигателите на бъдещия проект.

Партията ще бъде учредена, когато рекрутираме достатъчен брой хора, споделящи сходни политически идеи и възгледи, т.е. когато е налице необходимият за една подобна формация човешки капитал, обясни Симеонова пред „24 часа“ в сряда. Тя посочи и къде се позиционира партията – „в национално-консервативния спектър“.

Когато в средата на март бившият съветник на президента Румен Радев обяви, че събира съмишленици, политически анализатори виждаха негласна подкрепа откъм държавния глава за неродения проект. Днес от обкръжението на Радев твърдят, че между двамата генерали има силно охлаждане. Въпреки че единственият публичен коментар на президента след отстраняването на Янев бе, че е очаквал много повече от него като министър на отбраната. Дистанцирането помежду им е станало, когато във военното министерство са били изолирани и хора, препоръчани или подкрепяни от Радев.

Възможно ли е генералът да влезе в премиерска роля преди старта на партията? От четирите политически сили в управляващата коалиция най-вече „Има такъв народ“ на Слави Трифонов би могла да припознае Стефан Янев като вариант за министър-председател при евентуален нов кабинет. Малко вероятно е БСП също да подкрепи смяна на Кирил Петков, тъй като за Корнелия Нинова това все пак ще е отваряне на вратата за влияние на Румен Радев в изпълнителната власт. Както е известно, вицепремиерът и икономически министър драстично се размина с президента, който бе открит и лансиран от Нинова в първия му мандат.

На Янев действително се гледаше като на квота на държавния глава в коалиционното правителство. Източници от „Продължаваме промяната“ обаче променят малко историята с обяснение, че Кирил Петков и Асен Василев всъщност силно са одобрявали Янев като служебен премиер и са имали намерение той да оглави и редовното им правителство, а те да се занимават с икономиката и финансите на държавата, както и с бъдещата си партия „Продължаваме промяната“. Буквално дни преди обявяването на състава на правителството в тв изява Асен Василев посочва Кирил Петков за министър-председател. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати