Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Стойчев: Ако президентът не иска да членуваме в НАТО, нека излезе и го заяви

Политика

Стойчев: Ако президентът не иска да членуваме в НАТО, нека излезе и го заяви

Стойчев: Ако президентът не иска да членуваме в НАТО, нека излезе и го заяви - Tribune.bg
Снимка:

Поредното вето на Радев било замаскираната му геополитическа позиция срещу членството на България в НАТО

Ветото на президента Румен Радев срещу ратифицирането на договора за американските самолети F-16 е замаскираната му геополитическа позиция срещу членството на България в НАТО, коментира политологът Стойчо Стойчев пред Bloomberg TV.

„Съдържателният проблем е, че в България има замаскирани кръгове хора, политици и политически партии, които не искат страната ни да бъде член на НАТО. Ако Румен Радев, БСП, други лица, фирми и т. н. в тази страна искат да напуснем алианса, нека да излязат и да го кажат. Това е абсолютно легитимна политическа позиция. Никой не е казал, че сме вързани с тази международна организация, докато свят светува. Но да го маскираш зад това, че не трябвало този самолет, трябвало по-евтино да минем, не знам какво си да купим, това са дивотии. Използват се технически детайли, за да се замаскира геостратегическа позиция. Очевидно президентът не иска България повече да членува в НАТО“, коментира той.

Атаката срещу НАП няма особено голяма роля в решението на Европейския съюз да ни приеме в Шенген и еврозоната, смята още Стойчев. Той е по-скоро на мнение, че това са последните „пръчка и морков“, с които основните страни-членки в съюза ще накарат страната ни да реши проблемите си в правосъдната система.

„Шенген отново е технически въпрос, зад който стои дълбокополитически въпрос. Шенген и еврозоната останаха двата политически инструмента, с които основните държави в ЕС се опитват да ни принудят да извършим съдържателна реформа в правораздавателната сфера. Няма значение колко добре пазим границата, ние ще бъдем блокирани от членството си в Шенген до момента, в който основните страни членки не останат удовлетворени от правоприлагането в България“.

 


Коментари (1)

Оставка Време е за оставка
01.08.2019 09:32 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати