Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Стойчо Кацаров: Мерките са достатъчни, те са такива, каквито съответстват на ситуацията

Политика

Стойчо Кацаров: Мерките са достатъчни, те са такива, каквито съответстват на ситуацията

Стойчо Кацаров: Мерките са достатъчни, те са такива, каквито съответстват на ситуацията - Tribune.bg
Снимка:

„Възможно е още през следващата седмица да бъде издадено разрешение за трета ваксинационна доза“, заяви пред БНР служебният здравен министър Стойчо Кацаров. 

По думите му има официално становище на Европейската агенция по лекарствата, която не изключва възможността поставянето на трета доза.

"Препоръчва на всяка страна сама за себе си да прецени в зависимост от мненията на нейните консултативни съвети. Аз съм създал такъв консултативен съвет, следващите дни ще получа становище за това кога и в какви случаи може да се прилага трета доза и дали трябва да се прилага. Ако това становище е позитивно и са определени категориите лица, ще се допусне официално поставянето на трета доза и в нашата страна", обясни Кацаров.  

Той изрази притеснение за високия ръст смъртност на заразените с коронавирус. "Смъртността е пряко свързана с ваксинирането на възрастните хора. Затова ваксинацията на възрастните е мой приоритет, но преди това не беше така в началото на ваксинационната кампания - те бяха поставени в 4 група за ваксиниране", заяви той и допълни, че около 95% от починалите и от настанените в болници не са ваксинирани срещу коронавируса  

Служебният министър на здравеопазването обвини бившият премиер Бойко Борисов, че еднолично е решил да спре ваксинацията с "АстраЗенека", след което я е разрешил, но в резултат сега няма желаещи да се имунизират с тази ваксина.

По думите на Кацаров, държавата се е провалила с начина, по който е управлявала процеса на ваксиниране от самото начало:

"Това доведе до създаване на негативни нагласи спрямо ваксините, които сега е много трудно да бъдат преодолени. Липсата на достатъчно ваксинирани хора е разликата между нас и европейските страни. Затова при нас леталитетът е по-голям. Там има повече заразени хора, но по-малко починали, при нас е обратното - не чак толкова много заразени, но повече починали".

"Мерките са достатъчни, те са такива, каквито съответстват на ситуацията", категоричен е Кацаров. По думите му, стриктно спазване на мерките ще позволи кратко време, в което те да бъдат прилагани, ако не се спазват - може да се наложи да се въведат и по-строги.

"Целта на мерките е да намалим натиска върху болниците и да избегнем претоварването на лекари, сестри, санитари, които работят с ковид болни, за да не се стигне до грозните ситуации от миналата година, когато имаше умиращи болни пред входа на болниците, защото няма къде да бъдат приети. Това няма да го допуснем", заяви още Кацаров.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети