Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Стойчо Стойчев: МВнР ще остане при ГЕРБ, но не и с външен министър Габрел

Политика

Стойчо Стойчев: МВнР ще остане при ГЕРБ, но не и с външен министър Габрел

Стойчо Стойчев: МВнР ще остане при ГЕРБ, но не и с външен министър Габрел - Tribune.bg
Снимка:

По същество не е имало спор за МВнР, то ще остане при ГЕРБ и след ротацията не се очаква да има промяна на курса или промяна в посоката, в който и да било от ресорите и министерствата. Това прогнозира пред БНР политологът и преподавател в Софийския университет "Св. Св. Климент Охридски".

"Такъв спор не е имало по съществото, тъй като искането на ПП за външен министър е стратегическа стъпка, за да се парират исканията на ГЕРБ за други министерски постове и да откажат Борисов от други амбиции. Ротациятa ще се случи в планираните стъпки и с малки изключения, където просто министри не искат да са министри", коментира политологът в предаването "12+3".

"Убеден съм, че външно министерство ще остане при ГЕРБ но дали Мария Габриел ще остане не съм убеден, защото е въпрос на допълнителна уговорка", сподели мнението си Стойчев.

И допълни: "Като остане при ГЕРБ, ще има дискусия дали ще е Габриел или ГЕРБ ще излъчат нов кандидат, който да е приемлив и за ПП". За поста на дипломат №1 на България Стойчев спомена имената на Даниел Митов, Николай Младенов, Марин Райков. "Доста разнообразие има, ако ресорът остане на ГЕРБ ще се договорят за някакъв формат включително и с ДПС", каза Стойчев.

Той препоръча да не отдава толкова голямо значение на името за външен министър, тъй като едва ли ще може сам да взима решения или извън рамката на мнозинството в парламента и кабинета.

"Когато управляващото мнозинство е двупартийно и премиерът е партиен лидер, има голямо значение, кои са министрите, защото на практика те взимат решения. Но когато имаме коалиционен кабинет, какъвто е случаят сега, и партийните лидери не са в МС, а в парламента и те взимат важните решения, те формират рамката, в която кабинетът може да оперира. Следователно, които и да бъдат министрите, ако не се съобразяват с решенията, рамката, политиката , която им е дефинирало управляващото мнозинство, те могат веднага да бъдат сменени и целия кабинет", обясни политологът.

Според него служебните министри в кабинетите на Румен Радев "също бяха пешки, защото изразяваха неговата пряка воля".

И след ротацията Стойчев не очаква да има промяна на курса или промяна в посоката, в който и да било от ресорите. "Защото през изминалите 9 месеца, ако въобще нещо е направено, то е да се постави начало на някакви процеси, те да бъдат изкарани докрай и тогава да кажем добри ли са били или не", очаква Стойчев.

За опозицията коментира, че "в условията, в които имаме мобилизирано и мотивирано мнозинство, трудно можем да очакваме опозицията да направи нещо по различно от това - да е винаги контра на каквото и да било управленско решение".  Според него това е важно, защото опозицията е под 30% в парламента и "това, което очакваме от нея е да формулира тези и да има парламентарен израз на алтернатива на управляващите".

"Не очаквам опозицията да може да блокира работата в НС или да свали правителството, не ѝ стигат силите, а сигурно искат да го направят", каза Стойчев.

За президента Румен Радев той коментира: "Предполагам достатъчно е остър президентът в атаките си към управляващите. Повече от това не знам дали има накъде."

Политологът припомни, че евроизборите през 2014 доведоха до разпадане на управляващото мнозинство и оставката на кабинета "Орешарски". "Сега нямаме такива условия и протести, а парламентарното мнозинство е голямо, мотивирано да продължава и няма индикации, че ще има някакви драматични резултати – ГЕРБ или ПП да имат само по един мандат", коментира Стойчо Стойчев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати