Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Стойчо Стойчев: ПП не искат предсрочни избори, защото няма да бъдат по-добре електорално представени

Политика

Стойчо Стойчев: ПП не искат предсрочни избори, защото няма да бъдат по-добре електорално представени

Стойчо Стойчев: ПП не искат предсрочни избори, защото няма да бъдат по-добре електорално представени - Tribune.bg
Снимка:

„Електоратът на ПП не искат предсрочни избори, защото няма да бъдат по-добре електорално представени, отколкото са сега“. Това заяви политологът доц. Стойчо Стойчев пред dir.bg по повод подадената днес оставка на Николай Денков и евентуалната ротация.  

Според Стойчев може да се получи друга конфигурация и в този парламент, но по-трудно.

„Оттук насетне в такъв тайминг са възможността за неблагоприятно развитие по отношение на нови избори се увеличава, защото времето се скъсява. И в такава ситуация, ако ПП се опитват да прехвърлят отговорността за нови избори на ГЕРБ, е възможно ГЕРБ да я поемат“, смята Стойчев.

Запитан каква е целта на ПП-ДБ с това бързане и притискане на ГЕРБ  без отчети на министрите, Стойчев казва: „Притискат ГЕРБ, защото сега президентът ще извика Борисов, ще му връчи мандата и той ще има седем дни да го изпълни или да върне празна папка. Ако ПП-ДБ не искат да се подписва споразумение, част от неподписването е и този механизъм - с отчетите на министрите. Защото отчетите ще поставят въпроса за смяната на министрите. А смяната на министрите се урежда със споразумението. Няма как извън него да я решат“.  

Това, което Стойчев вижда като процес е, че за ГЕРБ очевидно опцията избори вече не е чак толкова немислима или неприемлива, колкото преди месеци. Възможно в ГЕРБ вече съвсем спокойно да действат, тъй като нямат нищо за губене в цялата тази ситуация. „Или ще ни подпишете това, което ви предлагаме, или отиваме на нови избори. Както ние ви подписахме" - казват най-общо те, след като приеха условията на "Промяната" преди 9 месеца.

„Цялата работа не зависи толкова много от ГЕРБ в момента - те са дали две опции. Сега това зависи от ПП. Вътре има много фактори, които действат. Честно казано, това е силно непредсказуемо какво ще се случи. Ако вземем Христо Иванов, Атанас Атанасов - едно на ръка, там ще бъде по-силна консервативната позиция „нещо да се разберем, по-скоро да не ходим на избори". Но Кирил Петков, Асен Василев, другите лидери на „Промяната“ - те са непредсказуеми. Аз не знам какви съображения имат, когато излизат с някакви решения. Възможно е да са по-радикални и да кажат "не, не, и без друго беше грешка това управление, давайте да отиваме на избори", допълва Стойчев.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети