Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тагарев: България няма решение за участие в операцията срещу хутите

Политика

Тагарев: България няма решение за участие в операцията срещу хутите

Тагарев: България няма решение за участие в операцията срещу хутите - Tribune.bg
Снимка:

С очите си видях как върви производството на самолетите F – 16, похвали се военният министър

САЩ гледат на България като на съюзник с изключително важна роля, имайки предвид ситуацията в областта на сигурността в нашия регион. Това каза в предаването „Панорама“ на БНТ министърът на отбраната Тодор Тагарев по повод визитата си във Вашингтон.

Той обясни, че е видял как върви процесът по производството на самолетите F – 16 в заводите в Грийнвил, Южна Каролина и допълни, че производството е в пълен капацитет и още тази година ще има полетни изпитания на първия готов самолет.

По повод ситуацията в Червено море, Тагарев отново обясни, че България няма решение за участие в операцията срещу хутите и решение може да вземе само Народното събрание. Той допълни, че е излязла информация, че Гърция ще изпрати фрегата в Червено море. „За съжаление, ние нямаме такава възможност, затова дискутираме да имаме офицери, които да работят в щаба на операцията, да направят връзката с нашето правителство, за да знаем какво се случва там, какви възможности се отварят, нашият глас да се чува“, обясни министърът, цитиран в БТА. 

Ние имаме решенията за разполагане на многонационална бойна група на наша територия и тази група да може да нарасне до бригадна бойна група, тоест до около 5000 военнослужещи, когато се наложи, коментира още Тагарев в отговор на въпрос. Министърът припомни, че има приети планове на регионално ниво на среща на върха на НАТО в Брюксел, които предвиждат как да става това разполагане в случай на война или опасност от война. Всяка държава, която домакинства такива съюзни сили, има задължение да осигури поддръжката и затова се дискутират проблеми като развитие на инфраструктурата. Тя се развива главно в граждански интерес, но по начин, по който може да осигури развръщането на съюзни сили на наша територия. Именно това би било аргумент ние да получим съфинансиране за изграждане на определени обекти от нея, допълни Тагарев. Като примери той даде да се направи връзката между черноморските пристанища и пристанищата в Средиземно море, връзката Гърция, България, Румъния и на север, да се осигури икономическо развитие на Кърджали, на север, пътищата през Стара планина, да се добави поне един мост над река Дунав.

Според Тодор Тагарев кабинетът споделя политиката, че помощта за Украйна е инвестиция в нашата собствена сигурност. Той отново повтори, че е давана помощ от складовете на българската армия, като не е накърнена отбранителната ни способност.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети