Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тагарев: Работим за допълнително оказване на помощ за Украйна

Политика

Тагарев: Работим за допълнително оказване на помощ за Украйна

Тагарев: Работим за допълнително оказване на помощ за Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Допълнителна военна помощ за Украйна се подготвя от правителството, обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред парламентарната комисия по отбрана. В Народното събрание е внесено предложение, чието одобрение ще позволи на Министерството на отбраната да продължи да работи в тази посока, обясни министърът, цитиран в БНР. 

Тагарев не посочи конкретно какво въоръжение и боеприпаси предстои България да изпрати на Украйна и отказа да отговори публично на депутатски въпрос дали става въпрос за зенитно-ракетни комплекси C-300.

Той обяви още, че бронетранспортьорите, които София вече реши да предостави на Киев, са извозени до място, където ще бъдат натоварени на влакове, като е изработен и график за влаковите композиции.

Забавянето на тяхното изпращане беше един от аргументите, с които по-рано днес Бойко Борисов и Делян Пеевски се обявиха против оставане на Тодор Тагарев на поста военен министър.

В отговор той заяви, че би се оттеглил само в рамките на планираната процедура по ротация в правителството, а не преди това.

По време на заседанието на комисията по отбрана депутатите отделиха много време на дебата защо БТР-ите не са заминали вече за Украйна. В рамките на дискусиите стана ясно, че въпреки че още не са изпратени, България е получила по американската програма за двустранно техническо сътрудничество 27 милиона лева.

България е една от държавите, които предоставят пропорционално най-много помощ за Украйна, заяви министър Тагарев. Страната ни е предоставила над 7000 тона материални средства, основно боеприпаси, десетки хиляди едрокалибрени боеприпаси, милиони патрони и много други неща на Украйна, уточни той и увери, че ще продължим да правим това, според нашите възможности.

„Помагайки на Украйна, помагаме на себе си. Ако Украйна се защити, ще има по-добра сигурност в Европа“, заяви Тодор Тагарев.

В момента общата помощ за Украйна се равнява на 47 милиона евро, а само сегашното правителство е дало около 34 милиона евро в помощи. 13 млн. евро в рамките на тази помощ са били дадени от служебния кабинет. Министър Тодор Тагарев обясни, че 54% от тях, или около 7 милиона евро, ще бъдат възстановени от европейска специална програма, която е предназначена за това. Парите обаче страната ни няма да получи веднага, а ще ги получа в рамките на няколко години на разсрочено плащане.

Тагарев обясни още, че тези пари ще отидат за модернизацията на българската армия, а ако България е била предоставила по-рано тази помощ, е имало възможност страната да си възстанови по-бързо тези пари.

Предателят на комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ заяви, че

не е доволен от отговорите на министъра у и призова да има по-бързи реакции, когато става въпрос за поети ангажименти към Украйна.

„Юнският пакет помощ, който гласува МС към Украйна тепърва предстои да заминава, ще го товарят надявам се с БТР-те. Ноември месец помощта за Украйна ще се прати февруари, решението за БТР-ите няма да го коментирам“, добави Гаджев. 

Христо Гаджев: Украйна няма време да чака да си играем на чиновници

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети