Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Танева: Няма да отстъпим пред супермаркетите за мерките в полза на българските производители

Политика

Танева: Няма да отстъпим пред супермаркетите за мерките в полза на българските производители

Танева: Няма да отстъпим пред супермаркетите за мерките в полза на българските производители - Tribune.bg
Снимка:

Няма да направим крачка назад в усилията си да осигурим достъп на българския производител на храни до единствените точки за търговия в момента, заяви земеделският министър Десислава Танева пред bTV по повод предложението на нейното ведомство 50% от щандовете в големите супермаркети да бъдат отделени за родното производство.

„Нашите усилия са насочени към това да създадем работещ модел. Предложили сме вариант, който смятаме, че няма да наруши логистиката на търговските вериги, но ще им създаде задължение за структуриране на нов регионален канал за доставка - именно отделянето на достатъчно площи (за български продукти)“, каза Танева, която е категорична, че не се е „скарала“ с големите супермаркети.

Подобен модел съществува в страни като Италия и Франция, където работи добре, заяви земеделският министър. „Доброволно го направиха, за да подкрепят местните производители и общността, в която живеят“, отбеляза Танева.

„Няма кой да ме убеди, че продукция докарана от 500 километра е по-прясна и добра от местната“, заяви министърът на земеделието.

Според нея съпротивата и аргументите на супермаркетите срещу мерките в полза на българските производители са продиктувани от това, че те ще трябва да „направят разходи“, за да ги въведат, но същевременно е убедена, че тези разходи няма да доведат до увеличение на цените, защото и сега веригите са свободни в надценките, които слагат на продуктите, а тези надценки пък са често критикувани от земеделските производители.

„Не може оператор, който на практика с годините, заедно всички оператори са създали монополно положение в търговията с храни, сега да смятат, че не трябва да направят нито един разход в тази ситуация и да не се погрижим за поминъка на 25 000 семейства и на още няколко хиляди производители на храна“, заяви Танева, която вижда в мерките и съпричастност към земеделците в този тежък момент.

Земеделският министър отбеляза, че още се обсъждат детайли от мерките и те не са окончателни, като визира изискването да супермаркетите да се снабдяват от производители в радиус от 200 километра от тяхното местоположение.

„Това беше част от определението за регионален производител, но е въпрос на дебат. Важното е мярката да е работеща за производителите“, каза Танева.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Karabas Barabas На министърката явно никой не се наема да ѝ каже, че гази разпоредби на ЕС, които са задължителни за нас, като валяк цинкова кофа, но може да бъде абсолютно сигурна, че когато вуйна Меркел се обади да пита защо, ще меца и ще мяца, та пушек ще се вдига!
09.04.2020 11:42 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети