Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Търсене на отговорност от магистратите

Политика

Търсене на отговорност от магистратите

Търсене на отговорност от магистратите - Tribune.bg

ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

ПП ПРАВОТО е готово с проектозакон, който е свързан  с промяна начина на избор на ВСС, магистрати и промяна критериите за тяхното кариерно израстване.

 

„Налице е една тенденция на задълбочаване на корупцията в съдебната система, некомпетентността, ниската квалификация, липса на професионални качества на съдии, прокурори, което е много притеснително. Още по притеснително е когато тази некомпетентност, злоупотреба с власт, преследване, рекет, системно нарушение на Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт е от съдии от върховните съдилища  и прокурори от върховната прокуратура. Недопустимо е върховни съдии да си позволяват ПРОИЗВОЛ, да не познават практиката на съда и да създават ПРОТИВОРЕЧИВА такава“, коментира председателят на партията и кандидат за президент и Народен представител адв. Мария Колева.

От името на членовете и симпатизантите на ПП ПРАВОТО, както и на потърпевши граждани от порочните и незаконосъобразни актове на съдиите  и прокурорите, тя  призовава да се противопоставим и да стопираме  порочната практика на корумпираните магистрати, които  възползвайки се от позициите си на власт осъществяват РЕКЕТ, ПРЕСЛЕДВАНЕ, САМОРАЗПРАВА срещу адвокати, граждани, които информират за корупцията в съдебната система. 

 

„Ние от партия ПРАВОТО ще предложим промени в Закона за съдебната власт, най-вече в частта  относно назначаването на Висш съдебен съвет, кариерното израстване на съдиите и отговорността им за неизпълнение на служебните им задължения. Корупция има навсякъде, но мислим, че в никоя демократична държава няма такава корупция в съдебната система. Във връзка горното ще предложим промяна в законодателството, като се приеме следния текст: „Съдия, друго длъжностно лице или арбитър, който виновно използва превратно правото в полза или във вреда на определена страна при провеждане или решаване на дело, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години”, казва тя.

за Главния прокурор

 

Независим разследващ и отстраняване от длъжност при обвинение срещу главния прокурор.

- Главният прокурор на всеки 6 месеца да се отчита пред Народното събрание. Да се създаде официална комисия, която да бъде излъчена от депутатите, и която да следи дейността на главния прокурор в нейните различни измерения. 

- Необходимо е да се създаде прозрачна процедура, в случай че в бъдеще главен прокурор бъде обвинен по време на мандата си в извършването на тежко престъпно деяние. Когато има достоверни доказателства, че главният прокурор е извършил престъпление, в работата по случая да участва "независим и уважаван висш служител от системата на наказателното правосъдие". 

- Главният прокурор трябва да бъде временно отстраняван от длъжност или другояче задължен по закон да отстъпи от функциите си на главен прокурор, докато трае разследването.

Гласувайки за ПП „ПРАВОТО“ с бюлетина № 20 в цяла България за Народно събрание и за Президент вие гласувате за Вас, за вашия по достоен живот.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети