Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Теч на данни: Съветник от кабинета „Петков“ докладвал на Северна Македония за преговорния процес

Политика

Теч на данни: Съветник от кабинета „Петков“ докладвал на Северна Македония за преговорния процес

Теч на данни: Съветник от кабинета Петков докладвал на Северна Македония за преговорния процес - Tribune.bg
Снимка:

Имало е теч на информация от български институции към Северна Македония. Затова заговори председателят на ДАНС от парламентарната трибуна като поясни, че става дума за съветник на бивш премиер:

„Въпросът е чувствителен и няма да мога да отговоря, тъй като по случая има образувано досъдебно производство. Установен е случай, в който съветник на министър-председателя към онзи момент е съгласувал позициите на външно министерство с гражданин на Република Северна Македония“, обясни Пламен Тончев в отговор на въпрос на „Възраждане“.

Шефът на ДАНС не назова име, но според публичната информация вероятно се визира външнополитическият съветник на премиера Кирил Петков - Весела Чернева. 

Името ѝ беше замесено миналата година в опити за лобиране и водене на паралелна политика с югозападната ни съседка.

Генчовска: На 5 април Весела Чернева изпрати промяна на националната позиция за РСМ

Тогавашният външен министър Теодора Генчовска разказа, че Чернева лично е изпратила нова рамкова позиция за РСМ, която по-скоро променя националната позиция и изключва договора за приятелство и добросъседство с РС Македония от 2017 г.

Ефектът Весела Чернева

По време на днешното изслушване в пленарната зала депутатът от ДПС Хамид Хамид директно пита Тончев за теч на данни от секретното звено към медиите.

„В последните 2 години ние имаме установени 2 случая на изтичане на документи или съдържание от тях - на държавна агенция, които са ставали достояние на външни източници. Става въпрос за пращането на извадка от секретен документ в интернет сайт. Достъп до този документ са имали двама души извън състава на Агенцията“, разкри още Тончев.

Той добави, че министри не са защитавали националния ни интерес:

Поведението на някои министри в редовния кабинет определено не защитаваха националния интерес", добави председателят на ДАНС. „Всички знаем, че действията на това лице не са извършвани без знанието на неговия ръководител“. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати