Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Теменужка Петкова: Има сериозни аномалии в поведението на кабинета „Петков“ за газа

Политика

Теменужка Петкова: Има сериозни аномалии в поведението на кабинета „Петков“ за газа

Теменужка Петкова: Има сериозни аномалии в поведението на кабинета Петков за газа - Tribune.bg
Снимка:

По думите ѝ проектът за газовата връзка с Гърция не е от 12 години

По отношение на природния газ има сериозни аномалии в поведението на правителството на Кирил Петков, тъй като от кабинета побързаха да прекратят доставките по договора с "Газпром Експорт" и не направиха необходимото да заместят тези доставки. Това заяви Теменужка  Петкова - бивш министър на енергетиката пред БНТ.

По думите ѝ проектът за газовата връзка с Гърция не е от 12 години.

Самото строителство е започнало от октомври 2019 година. Договорът е предвиждал строежът да приключи април 2021.

„С оглед на пандемията срокът беше удължен до 31 декември 2021 година“, подчерта Теменужка Петкова и допълни, че всеки проект има своя път, който трябва да се извърви.

„Това са обществени поръчки , спазват се правила, регулаторите трябва да се произнесат“, посочи още бившият енергиен министър.

Според нея е било необходимо да бъде стартиран международен търг на база на който да бъдат осигурени необходимите количества природен газ за страната.

„Кабинетът на Петков побърза да включи посредници, които ни доставят отново руски газ на 30% по-висока цена. Не след дълго време компетентните органи ще се занимаят с това защо „Булгаргаз“ преотстъпи своите права, задължения и възможности да осигури природен газ за България на посредници по веригата, които да оскъпят доставките на газ за страната ни“, допълни бившият енергиен министър.

По думите ѝ се е разбрало, че правителството на Петков е платило колосална сума на адвокатска кантора, която да води преговорите с „Газпром Експорт“ и посочи, че това също трябва да бъде обект на анализ в бъдеще.

„Ще бъде интересно какви съвети е дала тази кантора, как са вървели преговорите, какво е било точно неразбирателството между „Газпром“ и българското правителство. Защото кабинетът беше яростен защитник на „Лукойл“, когато искаше от Европейската комисия дерогация за руския петрол, но когато стана дума „Булгаргаз“ да достави директно природен газ за българския пазар правителството беше много либерално“, каза още Теменужка Петкова.

„Аз не мога да разбера тези протести, ДБ беше в коалиция с БСП и през цялото време БСП твърдеше че трябва да се преговаря с „Газпром“, тогава нямаше спонтанна реакция. И срещу какво протестират- срещу директни доставки или срещу посредниците?“ - изрази недоумението си Петкова.

Теменужка Петкова е убедена, че няма как да се откажем от втечнения газ, защото са нужни още 2 млрд.

„Нужно е „Булгаргаз“ да обяви публичен международен търг, за да се явят доставчици от цял свят, но „Булгаргаз“ трябва да влезе в ролята си на търговец и да резервира капацитет, няма как да вземем втечнен газ без резервиран капацитет“, посочи тя.

Според нея е добре, че на дружеството е отпусната помощ, защото правителството на Петков е довело обществения доставчик до неплатежоспособност.

„Ние отиваме на изборите да поискаме вот на доверие. ГЕРБ-СДС сме доказали че сме отговорни хора, че разполагаме с експертиза, сега на България ѝ е необходимо да има силно лидерство, висока експертиза и гарантирано „НЕ“ на разделението. Нужно ѝ е обединение и спокойно да си реши проблемите. ГЕРБ и СДС ще са първа политическа сила“ - коментира Петкова предстоящите избори на 2 октомври.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати