Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тома Биков: БСП да признаят Радев за водач – поне ще говорим с един партиен лидер

Политика

Тома Биков: БСП да признаят Радев за водач – поне ще говорим с един партиен лидер

Тома Биков: БСП да признаят Радев за водач – поне ще говорим с един партиен лидер - Tribune.bg
Снимка:

Управляващите ще отхвърлят президентското вето и ще приемат своя проектозакон

ГЕРБ ще отхвърли президентското вето върху Изборния Кодекс и след това ще приеме своите промени за преференциалното гласуване в отделен проектозакон. Той вече е подготвен и внесен в Народното събрание. Това съобщи на пресконференция председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

Юристът допълни, че управляващите са склонни след дискусии в правната комисия да увеличат броя на машините за евровота.

„Безспорно ветото е политическо. Ако ветото е частично и обхваща само частта „преференции“, е възможно да възприемем и процедурата на повторно гласуване на тези разпоредби. Обхватът, обаче ми се струва по-широк, така че вероятно ще приемем отделно нашия проектозакон за преференциите“, обясни Данаил Кирилов.

От своя страна депутатът Тома Биков призова колегите си от БСП да приемат предложението на президента Румен Радев и да се върнат в парламента, за да има техният бойкот „хепи енд“.

„Надяваме се БСП да признаят Радев за лидер и да говорим с един лидер, а не с двама и това ще способства за по-нормален диалог без излишен разход на публична енергия и е хубаво да го спестим“, аргументира се Биков.

Колегата му Александър Ненков предупреди, че с твърденията си, че следващите избори ще бъдат манипулирани, а ГЕРБ иска служебна победа, Корнелия Нинова и Румен Радев се опитват да обяснят предварително причините за загубата си на евровота.

„Относно машинното гласуване – да кажа на президента, че няма такава система в Европа до момента. Има само във Венецуела, ако иска да бъде българският Мадуро – действията му говорят за това“, заяви Ненков.

Депутатът припомни, че в 30 годишната история на демократична България, единствената изборна манипулация досега е Костинбродската афера. По думите му тогава хора, свързани с Левицата, са повлияли на вота в изборния ден и са ударили демократичните устои на българската държава.

От ГЕРБ са убедени, че предстоящият дебат по изборните правила ще бъде необходим, защото на институционално ниво се внушават „неистини извън реалността“. Например въпроса трябва ли изрично да се упоменават актовете, които се обжалват в изборния процес, шефът на правната комисия в парламента е категоричен, че президентът се е доверил на млади юристи от Коалиция „БСП за България“.

Кирилов смята, че повторният дебат ще доведе до изясняване и на този въпрос, защото няма актове в изборния процес, които да не подлежат на обжалване.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати