Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тома Биков: Президентът трябваше да провери датата, преди да я насрочва

Политика

Тома Биков: Президентът трябваше да провери датата, преди да я насрочва

Тома Биков: Президентът трябваше да провери датата, преди да я насрочва - Tribune.bg
Снимка:

Гласуване по пощите ще породи голямо недоверие, каза депутатът от ГЕРБ

„Мисля, че няма значение нито за институциите, нито за партиите дали парламентарният вот ще бъде на 28 март или на 4 април“, каза пред bTV депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Притесненията му са, че датата съвпада с католическия Великден. „Притеснението ни е, че тогава се пада католическият и арменския Великден. Това значи, че една немалка група в България ще трябва да гласува на празник“, обясни той.

По думите му това ще е предизвикателство за Министерството на външните работи, защото ще трябва да организират избори в страни, където големият празник, може да ги затрудни. За външното министерство ще бъде най-трудната задача, защото ще трябва да комуникират със страни в локдаун, за да организират даването на вот от страна на сънародниците ни, обясни той.

Според Биков това е в разрез с желанието на Румен Радев да насърчи гласуването на българите в чужбина.

„Президентът внуши, че ние сме предложили 28 март - а всъщност той предложи тази дата и то в пика на пандемията. Работа на държавния глава е да провери датите. Направили са пропуск с големия празник“, каза още Биков.

„Президентът трябва да каже как точно ще се гласува с пощите, как ще гарантира честността, доверието и с кои пощи ще се работи. Такъв тип гласуване ще породи голямо недоверие“, допълни Тома Биков.

„4 април е една приемлива дата за БСП. Структурите ни са проверени и готови“, съобщи депутатът от БСП Иван Ченчев. „Убеден съм, че хората в чужбина и в страната, искат промяна“, допълва той. Затова и е сигурен, че българите ще излязат да гласуват, независимо дали е празник, или не.

Ченчев посочи, че най-важното за изборите е честността на вота и запазване здравето на българските граждани.

„Не може да се гарантира тайната на вота чрез гласуване по пощата“, казва Ченчев.

Социалистът даде пример със САЩ и гласуването по пощата, но Биков отговори: Това е стогодишна разработена традиция, а вие искате да го въведем за два месеца.

„Трябва да сложим 12 000 камери, 12 000 монитора и 12 000 души, които да гледат изборните секции. Ще има ли ресурс и капацитет, за да се купи техниката? Кой ще гледа тези монитори? Президентът и опозицията искат тези неща, но не казват как да стане“, коментира още Тома Биков.

„Видеонаблюдение имаме от много време и това са българските медии, които ходят по сигнали и т.н.“, казва депутатът от ГЕРБ.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (6)

Говедото не може да стане кон! Безбожник и комунист и да знае,каква е датата,пак няма да се спре!
15.01.2021 09:17 / Отговор
:) "Машините за гласуване се хакват лесно. Няма нужда от гласуване попощата и видеонаблюдение при броене на бюлетините." - Тома Биков от комунистите от ГЕРБ.

Гнусно и дребно човече. На мафиотското статукво ГЕРБ-БСП-ДПС-ОП отново им паднаха маските, едни и същи опорни точки, всичко в името да се запази мафията на валст .Оставка!
15.01.2021 09:40
Де факто. Заслепление от злоба!
Апропо, след като анализатори разкриха игрите на ДБ с ДПС (на Ристьо с Доган), докато се протестираше САМО срещу Пеевски (който се оказа, че се бил отдалечил от Доган), започнахте да прибавяте към ГЕРБСП и ДПС след дъжд качулка)! А Радан пак не смее да назове Доган, а говори за сараите. Смешници!
15.01.2021 10:08
:) "Анализаторите" на Пеевски/Борисов ли разкриха това? По същество понеже троловете на ГЕРБ са създадени да отклоняват вниманието в конспиративни и инфантилни посоки -

ГЕРБ изпитват голям страх да се снима с камера броенето на бюлетините. Много неприятно - няма да излезе сметката по опраскване на опозицията, изкуствените невалидни бюлетини, подправените протоколи.
Изборната администрация е подчинена на ГЕРБ. За да изпълни заръката не е необходимо видеонаблюдение, напротив - то ще пречи.
15.01.2021 10:21
Анастас #

Порусначеният Галош - Мутрата Радев-Вън
си "отмъщава" на католиците и на Папата.

Толко'з от полуграмотен Копанара.

(реваншистки)
15.01.2021 09:31 / Отговор
Неадекватно и подмазваческо. Ченчев/БСП: "Здравните власти трябваше да дадат инструкции, ЗА ДА ОБЛЕКЧАТ президента"??? От тежък физически и умствен труд???
15.01.2021 09:49 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети