Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Томислав Дончев: Има нужда от смяна на икономическия модел

Политика

Томислав Дончев: Има нужда от смяна на икономическия модел

Снимка:

Да не се разчита на „икономиката на ишлемето“, призова вицепремиера

„Икономическият растеж на България е малко по-висок от средноевропейския, но е крайно недостатъчен, за да достигне нивото на европейските държави. За да стане това, е нужен нов икономически модел за страната, който да не разчита на „икономиката на ишлемето“. Това заяви пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

„Това е свързано с начина на мислене. Не може да се развива икономиката, ако тя е базирана на ниските разходи, ниските данъци, ниската цена на земята и най-вече на труда. Една нова икономическа концепция не започва само с мерки в сферата на икономиката, а в образованието“, уточни той.

Добчев коментира скорошната оставка на земеделския министър Порожанов и обясни, че около казуса с националната стратегия за детето има лоша комуникация с обществеността.

„Оставките са утвърдена, политическа реакция, когато има обществени съмнения и напрежение. Тя е вид поемане на отговорност. Политиката не е само административно занятие, персоната също има значение“, коментира оставката на земеделския министър вицепремиерът Дончев.

„Ако някъде има „дерибейство“ с горите, искам да науча“ - така вицепремиерът коментира думите на Валери Смиеонов, че кадри на ДПС управяват горите. Той отрече да има хора на ДПС в правителството. По думите на вицепремиера партньорството с ДПС е неприемливо, а коалицията с Обединените патриоти е била необходима и носи известни минуси.

Томислав Дончев призна, че желае да се разбере кои висши чиновници и политици имат офшорни сметки, но изрази съмнение това да се осъществи заради правилата за пазене на банкова тайна в чужбина.

Бих бил много любопитен да разбера. Вярвам, че прокуратурата иска да стигне до отговора, но това няма да стане лесно. Това е трудна битка. Спор няма, че поне трябва да бъде започната“, смята той.

Томислав Дончев заяви, че чужди инвестиции има, но е нужно да са повече и да не бъдат само в сферата на услугите.  


Коментари (1)

Дървен философ Има нужда да си ходите от властта, заедно с Борисов, Пеевски, Цветанов и т.н.Да дойдат честни и почтени с висока експертиза политици.
16.05.2019 14:53 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още