Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Томислав Дончев: Тази седмица ще има новини

Политика

Томислав Дончев: Тази седмица ще има новини

Томислав Дончев: Тази седмица ще има новини - Tribune.bg
Снимка:

„Тази седмица ще има новини. Тя е натоварена с необходимостта да има новини“, коментира пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев.

Според Дончев, ако министър Кирилов иска да си тръгне веднага, няма кой да го задържи.

„Това не е задължителна военна служба. Все още има достатъчно кандидати за министри“, уточни вицепремиерът по повод оставката на правосъдния министър.

По думите му с тези текстове в Изборния кодекс реално избори много трудно могат да се организират.

„Безкрайното разширяване на темата „промени в Конституцията“ ще направи процедурата фактически невъзможна. Като говорим за писане на Конституция, това не е писане на стих, индивидуална работа, авторска“, смята Томислав Дончев. Той припомни, че ако процедурата бъде завършена докрай, истинските текстове ще бъдат правени от Велико народно събрание.

Темата за промени в Конституцията трябва да се фокусира в рамката за повече справедливост, за подобряване на политическото представителство и на контакта между граждани и институции, отбеляза вицепремиерът.

„Само смяна на караула не би отговорила в пълна степен на исканията на хората. Фигурите са важни. Десет пъти по-важни са правилата, по които се избират тези фигури. Със сигурност трябваше да има по-добре подготвен тест, предвид факта, че темата не е съвсем нова“, призна Томислав Дончев.

Според него няма яснота и какъв тип са визираните машини за гласуване, и чия е отговорността да ги осигури.

„Най-тежкият риск от гледна точка на конституционна криза са избори, за които българските граждани не са убедени в тяхната истинност“, изтъкна Томислав Дончев. Според него „най-лошият демократичен сценарий“ са изборни резултати, които голяма част от гражданите смятат за неадекватни.

„Престоят в кабинет в Министерския съвет или в дадено министерство в никакъв случай не е комфортен в тази ситуация. От гледна точка на партийната логика оставането на правителството носи само щети“, посочи Дончев. Позицията относно оставка на кабинета за огромна част от структурите на ГЕРБ е, че няма причина да се подава, заяви още вицепремиерът. 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Жаноар По-страшен от спина, по-опасен от рака, сега-засега си остава Мунчо Фатмака!
31.08.2020 12:54 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети