Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Томов за допълнителните 228 машини: Кой и защо е внесъл тези машини, той трябва да си обяснява

Политика

Томов за допълнителните 228 машини: Кой и защо е внесъл тези машини, той трябва да си обяснява

Снимка:

ЦИК обещават, че гласове от несертифицирани машини няма да се отчитат

На изборите 2 в 1 следващата седмица няма да се допусне отчитане на гласове от несертифицирани машини - така говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов коментира вноса на 228 допълнителни машини, които се съхраняват заедно със закупените за вота устройства:

„От гледна точка на изборния процес няма нищо притеснително. Кой и защо е внесъл тези машини, той трябва да си обяснява. Централната избирателна комисия няма да допусне да се използват несертифицирани устройства.

„Те няма да влязат в употреба. Дори, ако се взети с цел примерно, да заменят повредени устройства или нещо такова. Без разрешение на ЦИК и проверка на тези устройства, те не могат да бъдат използвани“, каза Томов.

Въпросните 228 устройства не са част от закупените от ЦИК 1600 машини по обществена поръчка, изпълнена от фирмата „Сиела Норма“. Те обаче се съхраняват в същия склад, като от фирмата са уведомили ЦИК, че допълнителните устройства са собственост на производителя „Смартматик“ и ще се ползват за демонстрации в Армения, Грузия и за други дейности.

В четвъртък заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов докладва по същия въпрос:

„Твърдят, че тези устройства са собственост на „Смартматик“ и ще се използват за различни цели - демонстрации в Албания, демонстрации пред представители на Грузия, и сервиз, и за дейности между „Смартматик“ и „Сиела“ , несвързани с изборите в България.  


Топ новини

виж още

Актуална тема