Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тошко Йорданов: От ПП ни обвиняват, защото иначе трябва да признаят, че са некадърни

Политика

Тошко Йорданов: От ПП ни обвиняват, защото иначе трябва да признаят, че са некадърни

Тошко Йорданов: От ПП ни обвиняват, защото иначе трябва да признаят, че са некадърни - Tribune.bg
Снимка:

От „Продължаваме Промяната” обвиняват „Има такъв народ”, защото иначе трябва да признаят, че са допуснали много грешки. Това каза в студиото на „Събуди се” председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

„Ние, като управляващи, по начина, по който работихме, с какво помогнахме в кризата? Направиха се сумати грешки, които рефлектират върху живота на всеки един от нас. От ИТН се опитахме да направим каквото можем, бяхме обвинени, че сме вътрешна опозиция и враг номер 1. Така говорят, защото иначе трябва да си признаят, че са некадърни, че са взимали грешни решения и ние сме били прави. Мога да извадя факти за нашето твърдение, те не могат за тяхното”, каза  Йорданов.

 И даде пример: „Два закона паднаха в Конституционния съд, което е позор за парламента, защото сме законодателен орган. Казахме, че има грешки и ще паднат - и за спецсъда частта за квотите на съдиите, и за КЕВР , че председателят на отговаря на изискванията. След като бяха внесени, Лена Бориславова звънна на Ива Митева. Опищя да се махне параграфа. Ние бяхме принудени да изтеглим законопроекта. Носим вина с тях, но ако не го бяхме направили риториката става тази  - ИТН иска спесцъда и старият КЕВР да останат. Когато подобно нещо се случи 4-5 пъти, накрая когато напуснем заради Северна Македония, те казват, че спираме борбата с корупцията”.

„След 47-ия парламент, следва 48-ия. Къде ще бъдем решава избирателят. Тези партийни лозунгарски истории никога не са ни привличали. На изборите решават хората и ще бъдем там, където ни поставят. Имам някакви очукания и основания, но е излишно да обсъждаме отсега”, поясни депутатът от ИТН.

И поясни, че е изненадан от факта, че ВМРО искат да са в коалиция с ИТН.

„Малко съм изненадан. Няколко пъти казахме, че това е абсурд. Всеки може да призовава някакви неща. Никога не сме и няма да се явим в коалиция, още по-малко с ВМРО”, каза още депутатът.

На въпрос, ако влязат в 48 НС - като опозиция или управляващи се виждат, Йорданов каза следното:

„Зависи от конфигурацията в парламента. В момента са само спекулации и помпане на мускули като боксьори преди боксов мач. Когато дойде реалността след изборите, трябват 131 депутати, за да има управляващо мнозинство. От там нататък кой с когото е най-близък. Ако няма договаряне, отиваме пак на избори. Определени политици им е комфортно в политиката и не искат да рискуват с избори. Това е най-нормалното нещо в демокрацията”.

Йорданов коментира и изказването на Антон Тонев за колаборация между ГЕРБ и „Има такъв народ”.

„Човекът е спал на течение и говори глупости. Изкарал е 8 месеца парламента и не е разбрал как функционира. Един закон, за да няма мърдане, трябва да мине на второ гласуване. В крайна сметка за някои неща накрая гласувахме както си искаме, спрямо нашето вътрешно усещане. Ако следиш колко души има в залата, може да сметнеш, че ако гласуваш първо както искаш, те ще влязат за второто прегласуване и се обръща решението. Бройкаш ги. Виждаш колко са на първото „за”, веднага правиш прегласуване и гласуваш „против””, каза той.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети