Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тошко Йорданов: Премиерът търси начин да заобиколи коалиционното споразумение за РСМ

Политика

Тошко Йорданов: Премиерът търси начин да заобиколи коалиционното споразумение за РСМ

Тошко Йорданов: Премиерът търси начин да заобиколи коалиционното споразумение за РСМ - Tribune.bg
Снимка:

С този тип коалиционни партньори не можем да бъдем спокойни. Така Тошко Йорданов от "Има такъв народ" коментира пред Нова тв провеждането на вчерашния коалиционен съвет по темата Северна Македония.

Там доверието е нарушено по ред причини: от ПП си позволиха да провеждат срещи и да правят разговори, които не трябваше да се случват, така че - не, не сме спокойни. Каквото има да стане, ще стане; факт е, че позицията на "Има такъв народ" е непроменена и тя е това, което е подписано в коалиционното споразумение.

На въпрос с кого са водени предполагаеми разговори, Йорданов отговори: водени са разговори с европейски дипломати. "Това е ставало в последните три месеца, може би в последните четири месеца". На въпрос откъде знае за водените разговори, депутатът коментира, че това е видно от кореспонденция между министерствата. "Плюс това не е като да не сме говорили и ние с европейски дипломати, и те са ни казали какво им е казано и какво смята да се направи. И това е доста по-различно от това, което прави външно министерство".

Поставете се на мястото на дипломати, които при разговори с министър Теодора Генчовска чуват едно, а при други разговори с представители на премиера или дори от него, чуват друго.

Търсеше се опит да се заобиколи коалиционното споразумение и да бъде започнат процеса за присъединяване на РСМ без практически да има гаранции за изпълняване на договора, подписан между двете държави.

С тези коалиционни партньори това може би е актуално и към днешна дата. Докато не мине юни, не мога да кажа как ще постъпят те, допълни Йорданов.

Опитваме се да работим на базата на подписаното Коалиционно споразумение. Спазват ли го - няма проблем, но ако го нарушат, проблемът е при тях и те ще носят последствия.

Изключително трудно е да се даде зелена светлина на РСМ за преговори с ЕС до три седмици. Еврокомисарите може да имат всякакви очаквания, част от администрацията в ЕС е наясно с проблема и няма такива очаквания, така че публичното говорене и реалността са две различни неща.

И от наши партньори, и от ЕС, има натиск България да вдигне ветото над Македония, допълни Йорданов.

Едната от тезите защо се бърза, е че заради войната в Украйна ние трябва по някакъв начин да пресечем руското влияние в РСМ. От друга страна, ако ние я пуснем безусловно да започне процеса, това правителство ще си замине, но може да дойде друго с много силно руско влияние. В крайна сметка ЕС трябва да прецени коя би била по-голямата щета в случая, посъветва депутатът.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети