Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тръмп и Борисов ще обсъдят военните разходи, „Турски поток” и терминал за втечнен газ от САЩ

Политика

Тръмп и Борисов ще обсъдят военните разходи, „Турски поток” и терминал за втечнен газ от САЩ

Тръмп и Борисов ще обсъдят военните разходи, Турски поток и терминал за втечнен газ от САЩ - Tribune.bg
Снимка:

Доналд Тръмп и Бойко Борисов ще обсъдят на 25 ноември в Белия дом въпроси на отбраната, търговията, енергийната независимост и процъфтяването на региона. Това разкри по време на телефонен брифинг представител на президентската администрация, предаде tass.ru

По думите му президентът „продължава серията от срещи с ръководителите на държавите от Централна Европа”.

„Президентът по-рано проведе преговори със своите колеги от Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Австрия и Румъния“, отбеляза представителят на американската администрация.

„По време на тези контакти ние подчертавахме едни и същи приоритети – важността за безопасността на региона, важността от партньорството с НАТО… важността от процъфтяването и важността от по-пълна интеграция на региона в евроатлантическото русло“, подчерта той.

Представителят на администрацията отбеляза, че Тръмп на преговорите с Борисов ще отбележи необходимостта да се спазват договореностите в рамките на алианса за увеличаване на военните разходи до 2% от БВП. Събеседникът напомни за покупката от България на 8 изтребителя F-16 и добави, че Тръмп и Борисов ще засегнат и отношенията между двете страни в сферата на отбраната.

„Ангажирани сме с партньорството в сигурността с България, което може да засили сдържането на източния фланг на алианса в Черноморския регион“, каза служителят на администрацията.

Той добави също, че по време на срещата ще бъде повдигната темата за „процъфтяването на страните от Черноморския регион”.

„Традиционно България е една от най-бедните страни в региона. Тя има огромен потенциал за икономически растеж в партньорство със САЩ”, смята представителят на администрацията.

„Ние с особен ентусиазъм се отнасяме към работата в енергийния сектор. България притежава огромен инвестиционен потенциал за американските компании. Тя се стреми да намали своята зависимост от руската енергетика и да разнообрази своите източници на енергия“, смята той.

Президентът и премиерът ще засегнат строителството на „Турски поток”, а също появата в тази част от Европа на терминал за получаване на американски втечнен газ, увери служителят от Белия дом.

„Търсим също възможности за увеличаването на двустранната търговия, има редица области, в които американският и българският бизнес могат да си сътрудничат“, резюмира той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети