Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Тренд“: ГЕРБ първа политическа сила, ерозия в подкрепата за Янев

Политика

„Тренд“: ГЕРБ първа политическа сила, ерозия в подкрепата за Янев

Тренд: ГЕРБ първа политическа сила, ерозия в подкрепата за Янев - Tribune.bg
Снимка:

Динамичните политически събития от последните седмици са довели до промени в електоралните нагласи на българите. Това става ясно от  национално представително проучване на Изследователски център „Тренд“ по поръчка на „24 часа“, проведено в периода 5-12 юли сред 1005 пълнолетни българи.

През юли партията на Бойко Борисов запазва резултата си от последните месеци, като 23,6% от гласуващите декларират подкрепа за ГЕРБ. 21,4 на сто биха гласували за „Продължаваме промяната“. Статично изглежда положението при ДПС (10,7%), БСП (9,8%), „Възраждане“ (9,6%) и „Демократична България“ (6,9%), показва изследването.

ТрендТренд

Ерозия в подкрепата регистрираме при новата формация на Стефан Янев, която през този месец набира 5,7% от гласуващите. Това е с близо 2% по-малко в сравнение с началната ѝ позиция от 7,6% сред решилите да гласуват през май, става ясно от анализа на данните от допитването.

Големият губещ от последните събития, изглежда, е „Има такъв народ“, който е с 3,8% подкрепа сред гласуващите, показва проучването на „Тренд“.

„Изправи се, България“ и ВМРО остават с подкрепа съответно от 1,6% и 1,1% от гласуващите.

Песимистични изглеждат очакванията на българите за икономическото положение в страната за следващата една година.

ТрендТренд

45% очакват влошаване, а само 15% подобрение. Същото се отнася и до очакванията за жизнения стандарт. 37% са на мнение, че стандартът им ще се влоши в следващата една година, а само 17% - че ще се подобри.

ТрендТренд

„Подобни високи стойности и на двата индикатора сме отчитали преди около две години – в началото на COVID пандемията“, припомнят от „Тренд“.  


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати