Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Трети опит – неуспешен, ГЕРБ оттегли кандидатурата на Росен Желязков

Политика

Трети опит – неуспешен, ГЕРБ оттегли кандидатурата на Росен Желязков

Трети опит – неуспешен, ГЕРБ оттегли кандидатурата на Росен Желязков - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите са в едночасова почивка за размисъл

Третият опит за гласуване на председател на Народнито събрание отново се провали.  Единствената разлика от вчерашния вот беше фактът, че на балотаж се оказаха Росен Желязков от ГЕРБ и Йордан Цонев от ДПС. До смяната на главните действащи лица на втория тур се стигна след оттеглянето на кандидата на ПП Никола Минчев. Сега депутатите са в едночасова почивка като предстои свикването на Председателски съвет и мислене кой кандидат може да обедини всички партии.

Днес номинирани бяха четирима кандидати: Йордан Цонев от ДПС събра подкрепата на 99, против бяха 96, въздържаха се 43. Кристиан Вигенин от „БСП за България” събра подкрепата на 30 народни избраника, против бяха 46, въздържаха се 162.

За Петър Петров от "Възраждане" гласуваха „за” 27, против бяха 97, въздържаха се 114 депутати. Росен Желязков от ГЕРБ-СДС бе подкрепен от 102-ма депутати, 97 гласуваха против кандидатурата му, 39 се въздържаха.

След балотажа за Цонев гласуваха 35-ма народни представители, 95 бяха против, а 43 се въздържаха; Росен Желязков бе подкрепен от 102, против - 97, 39 се въздържаха.

„От вчера насам е този спектакъл", обобщи дежавюто от вчера Вежди Рашидов. И обяви час почивка, като призна, че това е последен шанс.

В кулоарите Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че е време да се покаже мъдрост, държавническо мислене и, ако има кандидатура, зад която да застанат, всички от ГЕРБ са готови да дадат крачка назад. Това обаче може да стане само и единствено, ако всички 240 народни представители гласуват "за". 

„Трябва да се лишим от онази мисъл, че изборът на председател е политическо решение и това е първият тест за формиране на каквито и да е мнозинства и правителства. Това трябва да е тест за държавници и ние ще подходим достатъчно отговорно и сме готови да оттеглим номинацията на нашия кандидат", каза тя.

От ГЕРБ заявиха, че не смятат за редно да се води разговор някъде извън залата на Народното събрание, където стоят герба, знамената и където са положили клетва. За нас е несериозно да се търси политически консенсус и една от ПГ да предлага разговори, каза Десислава Атанасова по повод поканата на ПП. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати