Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Трифонов: Нечистоплътно е политически речи в деня на национални светини

Политика

Трифонов: Нечистоплътно е политически речи в деня на национални светини

Трифонов: Нечистоплътно е политически речи в деня на национални светини - Tribune.bg
Снимка:

Лидерът на ИТН Слави Трифонов разкритикува остро ПП и ДБ, че в деня на почит към Васил Левски. Припомняме, че вчера навръх 19 февруари, когато се почита паметта на Апостола, новата коалиция на „добрите“ се събра, за да декламира политически речи, ползвайки Левски.

От какво написа Трифонов:

Васил Левски е обесен на 18 февруари 1873 г. Заради наложилата се дългогодишна традиция обаче възпоменателните церемонии се проведоха вчера - на  19 февруари.

И се проведоха в цяла България.

И това е логично - Апостолът на свободата е онази велика личност, която обединява и ще обединява всички ни, независимо къде точно живеем. Затова съм сигурен, че вчера цветя, в знак на огромна почит към Дякона, не са били оставени само пред неговия паметник в центъра на София. Сигурен съм, че българи са положили цветя и пред паметника на Левски в двора на училището на с.Леденик, област Велико Търново, и пред паметника на Левски в двора на детската градина в Кубрат, и пред паметника на Левски в Дряновския манастир, и пред паметника на Левски в Кърджали, и пред паметниците на Левски в още стотици български градове и села.

Сигурен съм, че цветя са оставени пред паметника на Апостола пред завод “Васил Левски” в кубинския град Сиенфуегос, пред барелефа на Левски на сградата на Българския културен център към посолството ни в Скопие, Северна Македония, дори пред бюст-паметника на Левски в Бердянск, Украйна, където се води война и където също има българи.

Никога не съм се възприемал за политик, но независимо как се възприемам - аз съм председател на политическа партия. И като такъв никога не съм си позволявал да правя политически речи на национални празници, или в дни, когато отдаваме почит към националните светини. Просто е нечистоплътно и мерзко. Вчера едни политици обаче си позволиха да държат политически речи, да говорят колко гласа ще вземат на предстоящите избори и да сеят разделение. Разделение на добри” и “лоши” българи. И си го позволиха точно в деня на почит към Апостола, който обединява всички ни.

И защо тия хора направиха това на тази сакрална дата? Явно са искали да ни кажат нещо. Най-вероятно е някаква метафора. Че са революционери и освободителите на майка България.

И кого ще освобождават? - Нас. И от кого ще ни освобождават? - От лошите. И защо те ще ни освобождават? - Защото те са добрите.

Даже си представиха и предизборния слоган - “Има как”. Не, няма как да го правите точно в този ден.

Разбирам, че има хора, които се възприемат като новите Левски и Раковски и които си вярват, че правят революционни комитети. Но Левски е един. И Раковски е един.

И в дни като вчерашния, единственото, което трябва да правим, е да притихнем, да се смирим и да отдадем почит. Да положим цветя.

И е толкова прекрасно, че вчера имаше огромни опашки от българи с цветя пред паметника на националния ни герой. А не пред сцената за политическа пропаганда. 

Ще ми се да притихнем и сега, докато слушаме любимата песен на Дякона - “Отдавна ли си, момне ле, калугерица?”


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети