Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Труд“: Кирил Петков няма да е министър в нов кабинет на Радев

Политика

„Труд“: Кирил Петков няма да е министър в нов кабинет на Радев

Труд: Кирил Петков няма да е министър в нов кабинет на Радев - Tribune.bg
Снимка:

Служебният министър на икономиката Кирил Петков няма да бъде в нов състав на евентуално следващо служебно правителство на президента Румен Радев, твърди „Труд“, позовавайки се на високопоставени източници от „Дондуков” 2. Малко преди скандалът с двойното гражданство на Петков да тръгне с пълна сила, станало ясно, че нещо в документите му не е наред. Никой не е допускал, че толкова ясно конституционно изискване, като това за българското гражданство, ще бъде така неглижирано от номинираните за министри, коментираха служители на президентската администрация. И намекнаха гневно, че в суматохата около съставянето на служебното правителство очевидно подписването на документи е било съвсем на коляно от бъдещите министри.

Декларацията, която Кирил Петков е подписал за гражданството си при назначаването му за служебен министър, все още е е показана никъде публично. Въпросите, които възникнаха с двойното му гражданство от понеделник насам, вече със сигурност са го направили нежелан в нов служебен кабинет, какъвто очевидно ще има отново при нереализацията на третия мандат за съставяне на правителство.

В началото на септември Конституционният съд ще заседава по казуса с канадското гражданство на Петков, тъй като вече има образувано конституционно дело №18/2021 г. по искане на 55 народни представители от ГЕРБ за установяване на противоконституционност. Конституционните съдии ще разгледат Указ №129 на президента на Република България за назначаване на служебно правителство от 12 май 2021 г. (обн., ДВ, бр. 39/2021 г.), в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков. Но пак от Конституционния съд ще има и официално питане до канадските власти.

На 14 август външно министерство изпрати запитване чрез посолството на Република България в Канада за наличието на канадско гражданство на Петков. Все още от МВнР не са съобщили, дали имат отговор по скандалната тема. При назначаването си за служебен министър на икономиката, Кирил Петков вероятно е подвел екипа на президента Румен Радев с попълнена декларация, че има само българско гражданство. С въпросния документ лицето, което се подписва, декларира, че отговаря на изискванията на Конституцията да бъде член в състава на правителството, коментирали източниците.

Съдържанието на декларацията е много кратко, но конкретно. Посочени са чл. 110 и чл. 65 от основния закон на България. Според чл. 110 “членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители”.

В чл. 65 от Конституцията също се акцентира на българското гражданство: “за народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода”.

В Наказателния кодекс от чл. 313 и следващи, попълването на декларация с неистинно съдържание е престъпление. А който затаи истина в писмена декларация по силата на Конституцията, която се дава пред орган на властта и с нея се удостоверява истинността на дадени обстоятелства, подлежи нарушава съставите на НК, коментираха юристи пред “Труд”.

Въпросната декларация се явява официален документ, отбелязаха още те.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети