Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Труд: Новият проект на Стефан Янев ще се казва „Велика България“

Политика

Труд: Новият проект на Стефан Янев ще се казва „Велика България“

Труд: Новият проект на Стефан Янев ще се казва Велика България - Tribune.bg
Снимка:

Партията ще се цели в патриотичните, но и в русофилските настроения у нас

Новият политически проект на ген. Стефан Янев ще се казва „Велика България”, потвърдиха пред „Труд” източници, запознати отблизо с партийното є строителство. Политическото разпадане на част от формациите в коалицията според всички, с които разговаря медията, е налице, светът е в криза, а на нови избори очевидно се разчита да бъдат някакво решение.

„Пълната импотентност на президентския проект „Продължаваме промяната” се доказа, пострада Конституцията, която беше пренебрегната, а скъпоструващият компромис с документите на премиера Кирил Петков не оправда безпринципността на конструкцията на коалицията”, отбелязаха категорично политически анализатори.

На въпрос с това име ли ще се регистрира формацията, отговорът бе: „Това е работното име, което към момента събира най-голямо одобрение сред действащи офицери и резервисти от българската армия”. Партията ще се цели в патриотичните, но и в русофилските настроения у нас.

Последните на пръв поглед бяха защитени от позицията на ген. Янев по отношение на позицията на страната ни за кризата в Украйна, който ясно каза, че „авантюристичният и незрял подход в политиката е изключително опасен, особено с оглед на военния конфликт в Украйна, неговите измерения и потенциални последствия”.

Янев се разграничи от Кирил Петков и ПП още в навечерието на исканата му оставка, но не спечели подкрепата на БСП, защото на „Позитано” 20 отдавна подозираха, че бившият министър на отбраната е с висок рейтинг и би дръпнал от оределия червен електорат при формирането на нова партия. “Велика България” буквално ще занули „Продължаваме промяната”, а бъдещата формацията имала първоначален положителен образ в дипломатическите представителства.

В редиците на БСП има сериозен интерес към политическия проект, който подготвя Янев. Активистите споделят, че са обезверени, че при следващи избори БСП би имала по-добър резултат в сравнение с този на последния вот.

„Ясно е, че щом една партия тръгне надолу, няма много механизми, които да я изведат на водещи позиции. Освен това участието на БСП в настоящото управление, ще довърши левицата”, коментират социалисти. И одобряват антинатовските настроения, подкрепата за русофилството и националния интерес, а на тази основа „БСП ще се окаже сериозен резервоар на партийни кадри за Стефан Янев”.

Проблемът, който стои пред „Велика България”, е форсирането на учредяването на проекта, който бил заплануван да излезе на избори през септември. „Ще се наложи да правим компромиси с кадрите, което е риск в този момент”, отбелязаха лаконично близки до бъдещата генералска формация.

Предсрочни избори през юни е срокът, който вече е фиксиран в политическия ѝ календар. Въпрос на дни е да се очертае профилът ѝ - дали ще има време за регистрация или отново ще се прибегне до коалиционна платформа, по подобие на „Продължаваме промяната”.

Фактор в бъдещата партия се очаква да бъде и подалата оставка като зам.-министър на отбраната Ралица Симеонова, която работи много добре с Янев. „Нямам обструкции по отношение на участието в съюзни формати. Не приемам обаче положение, при което българските политици не защитават адекватно интересите ни в тези конкретни формати. Не одобрявам конформисткия подход, който ни превръща в гумен печат за утвърждаване на чужди решения, взети за нашата държава”, отговори Симеонова на въпрос от поддръжници във фейсбук, дали решението е България да напусне НАТО.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети