Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЦИК обяви: Без „зелен“ сертификат за изборите

Политика

ЦИК обяви: Без „зелен“ сертификат за изборите

Снимка:

„Няма да се изисква зелен сертификат на избирателите или на членовете на избирателните комисии“, заяви говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева пред БНР.

„При гласуване с машина имаме два екрана и два пъти се потвърждава за кого гласуваме. След като изберем за кого гласуваме, на екрана се показва преглед на нашия избор. В този момент ние можем да се върнем назад, за да коригираме вота си. След като гласуваме, излизат две бележки, ако гласуваме и за двата вида избори. Тях ще сгъваме и ще пуснем в една кутия. Това е така, за да не се объркват избирателите“, посочи тя.

„Беше взето решение да се броят всички разписки в края на изборния ден. Личното ми мнение е, че не трябва да се извършва 100% преброяване, защото то обезсмисля машинното гласуване. Преброяването изисква СИК да установят резултата от разписките. Те трябва да бъдат разделени за двата вида избора. Според мен няма смисъл от такова преброяване, но болшинството в ЦИК така реши.

Според Матева е възможно да се допуснат грешки при попълване на протоколите от ЦИК, като може да има и забавяне на изборния процес, от два до три часа, за да бъдат преброени разписките.  

„Карантинираните ще гласуват, както на изборите през юли. Има възможност от вчера лицата, които са поставени под карантина, да подадат заявления за гласуване с подвижна избирателна комисия. 7 заявления са достатъчни за създаване на такава комисия. 3 дни преди изборите, ако са подадени поне 7 заявления, ще се създаде такава комисия. Дори в деня на изборите, човек под карантина може да подаден заявление и да бъде добавен. Ако е на различен от настоящия му адрес, също може да подаде заявление в Общината. Може да става електронно това. Нямаме информация към момента да има проблеми с комисии за карантинираните лица. Няма изискване членовете на тези комисии да бъдат ваксинирани“, посочи Матева.

„Няма да се изисква зелен сертификат на избирателите или на членовете на избирателните комисии. Изборите трябва да се състоят, те не могат да бъдат отложени, освен в извънредни ситуации.

„Мисля, че няма да има проблеми със секционните избирателни комисии в чужбина. Назначихме почти всички членове вече“, допълни тя.  


Топ новини

виж още

Актуална тема