Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Караянчева: Между България и Кипър са изградени добри политически, търговски и културни връзки

Политика

Караянчева: Между България и Кипър са изградени добри политически, търговски и културни връзки

Караянчева: Между България и Кипър са изградени добри политически, търговски и културни връзки - Tribune.bg
Снимка:

Председателката на парламента се срещна с президента на Кипър Никос Анастасиадис

Отличните отношения между България и Кипър са солидна основа за задълбочаване и активизиране на контактите между двете страни, посочи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на срещата си с президента на Кипър Никос Анастасиадис.

„Радвам се да Ви посрещна в София в годината, когато отбелязваме 60-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Република Кипър“, изтъкна Цвета Караянчева при посрещането на госта.  Тя подчерта, че през изминалите години между нашите страни са установени добри политически, търговски, икономически и културни връзки.

За председателя на Народното събрание членството на България и Кипър в ЕС е солидна база за още по-тясно сътрудничество.

„Оценяваме високо и не сме забравили, че Кипър беше сред първите държави-членки, ратифицирали Договора за присъединяване на България към ЕС и отвори трудовия си пазар за българи веднага след приемането на България в ЕС“, увери тя.

Председателят на Народното събрание информира кипърския президент, че народните представители от всички парламентарни групи заявяват готовност да работят за задълбочаването и разширяването на сътрудничеството между нашите две държави.

„Преди 60 години България беше сред първите страни, които признаха независимостта на Кипър и с това постави основата на добрите отношения между нашите нас“, отбеляза президентът на Кипър Никос Анастасиадис. Държавният глава на Кипър изрази благодарността на страната си за оказаната от България помощ на Кипър след трагичните събития през 1974 г., предоставяйки работа и образование на стотици кипърци.

Цвета Караянчева отбеляза, че един от основните приоритети за развитие на българската икономика е поставен върху туризма. „Това е отрасъл, който дава между 7 и 8% от брутния вътрешен продукт на страната. Проявяваме интерес заедно с Кипър да предоставяме съвместен туристически продукт“, подчерта Караянчева.

Президентът на Кипър отговори, че темата за развитието на туризма е била обсъдена и на предишните срещи от визитата му в София.

„Общо е мнението, че има поле за разширяване на сътрудничеството в тази сфера“, подчерта Никос Анастасиадис и добави, че през миналата година България е била посетена от приблизително 52 хиляди кипърски туристи, а българите, пътували до Кипър, са 20 хиляди.

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати