Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Цвета Караянчева: Русия е важен партньор на България в енергийната сфера

Политика

Цвета Караянчева: Русия е важен партньор на България в енергийната сфера

Цвета Караянчева: Русия е важен партньор на България в енергийната сфера - Tribune.bg
Снимка:

Председателят на парламента потвърди в Москва желанието ни да реализираме проекта АЕЦ „Белене“

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отбеляза на среща с председателя на Съвета на Федералното събрание на Руската федерация Валентина Матвиенко, че енергетиката заема изключително място в двустранните ни отношения като Русия е важен партньор на България в енергийната  сфера.  Караянчева отбеляза, че страната ни води политика, насочена към гарантиране на енергийната сигурност на страната и на Европейския съюз/ЕС/.

„Страната ни подкрепя възможността за преминаване на разклонение на „Турски поток“ през своя територия към Сърбия и Европа. В този контекст бих предложила да наричаме това разклонение „Балкански поток“, посочи председателят на българския парламент. Тя допълни, че с доставките на газ по тръбата ще бъде засилена и ролята на газовия хъб „Балкан“, с което ще се постигне реална диверсификация на доставките на газ и конкурентни цени, както за България, така и за Европа.

Особено внимание в изложението си Цвета Караянчева отдели на развитието на ядрената енергетика като уточни, че желанието на България е да продължи реализацията на АЕЦ „Белене“ на пазарен принцип без държавни гаранции, като напомни, че процедурата за избор на стратегически инвеститор е в ход и всеки участник е добре дошъл да се включи в конкурса, включително и „Росатом“.

На разговора беше изразено мнение, че активизирането на двустранните контакти на законодателните институции води до развитие на двустранния политически диалог. Изключително високо бе оценена размяната на визити между премиерите и президентите на България и Русия през последните години.

„Загрижени сме от спада на двустранния стокообмен през 2018г. в сравнение с предходната година и особено намаляването на българския износ“, отбеляза Цвета Караянчева. Тя посочи, че има потенциал за увеличаване на износа на български стоки, които са добре познати на руския пазар.

По време на срещата председателят на българския парламент постави въпроса за това българските студенти в Руската федерация да могат да работят почасово. От своя страна председателят на Съвета на Федералното събрание на Руската федерация съобщи, че са предприети законови промени и от септември те ще имат тази възможност. Валентина Матвиенко допълни, че от догодина руската страна ще увеличи броя на стипендиите за български студенти от 225 на 300.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати