Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Цветанка Андреева: За разлика от Денков, Борисов решаваше проблемите

Политика

Цветанка Андреева: За разлика от Денков, Борисов решаваше проблемите

Цветанка Андреева: За разлика от Денков, Борисов решаваше проблемите - Tribune.bg
Снимка:

Решението на кризата със зърнопроизводителите е в омиротворяване на обстановката и във възможен компромис, който да бъде обяснен достъпно за всички. Това коментира политологът Цветанка Андреева пред „Нова нюз“.

Според нея конструкцията на правителството още от създаването му е била антикризисна и то е трябвало да разреши първо политическата криза, а след това серия от негативни натрупвания, вследствие на нея, както и да омиротвори обстановката.   

„Денков сгреши с подхода и острите реплики към зърнопроизводителите. Той тръгна като технократ, липсва му харизмата на човека, който ще тропне по масата. Денков няма силата да бъде Маргарет Тачър. Колкото и да бяха критични към политиката и подхода на Борисов, той решаваше проблемите. Успяваше всеки протест да доведе до кабинета си и там постигаше споразумение. Успяваше да удовлетворява искания. По-скоро такъв подход отива повече на коалиционен кабинет”, уточни Андреева. Според нея Денков е трябвало да разговаря първо не с медиите, а да убеди политическите лидери и техните групи.

По отношение на случая с дрона с прикрепен боеприпас Андреева посочи, че Тодор Тагарев е емблематична фигура за правителството и не случайно опозицията непрекъснато иска неговата оставка. „Ако говорим за евроатлантизъм Тагарев най-праволинейно се вписва в тази линия. Той беше човекът, който промени курса на българската политика и я направи различна от служебната власт на президента Радев”, посочи Андреева.

Андреева уточни, че има обща воля конструкцията на кабинета да се заздрави. Според нея участниците в него ще преминат предизвикателството местни избори, но имат общи политически врагове.

„От една страна президента Радев, от друга страна има ярко изразена опозиция, има и трета опасност високия процент негласуващи създава предпоставка за появата на нов политически субект. Ако този субект се появи рязко ще носи характеристиката на нов популизъм, така че не е изключена по-силна консолидация между  ПП-ДБ и ГЕРБ при появата на нов субект”, добави политологът. Според нея по-голям интерес за подписване на споразумение има либералната коалиция.

По отношение на местните избори Андреева очаква сериозен сблъсък за София. „ГЕРБ имат стратегическо предимство. Предизвикателството пред партията е да минимализира щетите , които носи от управлението до тук на столицата.  Според нея социолозите регистрират, че на балотаж ще отидат кандидатите на ГЕРБ и на ПП-ДБ, но резултата не е предрешен. Тя уточни, че Васил Терзиев има потенциала да обере левия вот.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети