Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Външният министър на Германия: България е силен проевропейски партньор, намиращ се в сърцето на Европа

Политика

Външният министър на Германия: България е силен проевропейски партньор, намиращ се в сърцето на Европа

Външният министър на Германия: България е силен проевропейски партньор, намиращ се в сърцето на Европа - Tribune.bg
Снимка:

Една трета от най-големите инвестиции в България са германски, посочи Захариева

„България е силен проевропейски партньор, намиращ се в сърцето на Европа“. Това каза министърът на външните работи на Федерална Република Германия Хайко Маас след официална среща с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Той обърна специално внимание на предстоящите Европейски избори.

„Много се радвам, че започваме тази важна седмица в София. Изборите започват в четвъртък и в неделя нашите две държави ще гласуват за членове на ЕП. Нашият съюз трябва да даде отговори на въпроси с миграцията и сигурността. Изборите са важни за ЕС. В следващия ЕП се надявам да няма много депутати, които да пречат. Имаме нужда от солидарна Европа. Европейският глас ще има тежест в света, ако сме единни. Най-добрият начин е да се върнем към основните на ЕС. Трябва да покажем на гражданите, че те са най-важните“, смята германският министър.

По думите му България играе важна роля за намирането на европейския път за страните от Западните Балкани.

„Благодаря на Германия за разбирането и подкрепата, която има за нашия регион. Най-добрият път за демократизация, икономически просперитет и мир на Балканите е пътят на Европейската интеграция и развитие за тях“, подчерта Екатерина Захариева.

Тя обърна внимание и на силните икономически връзки.

„Една трета от най-големите инвестиции в България са германски. Около 5000  фирми развиват бизнес в България и тази година отбелязваме най-високия стокообмен между двете държави от 1950 година насам с малко позитивно салдо за България“, посочи от своя страна българския външен министър.

След срещата Екатерина Захариева и Хайко Маас се разходиха  в историческия център на София в района между ротондата „Свети Георги“, джамията „Баня Баши“ и Софийската синагога, символизиращи културното многообразие и толерантност на българския народ.

Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Немският език Веднага Захариева да привика посланика на Германия, тъй като външният министър на Германия, каза че в България много е разпространен немския език, и е от ползите за инвестициите на Volkswagen, което каза и турския за турските инвестиции. А да видим дали мери с двоен аршин.Веднага остра нота.
20.05.2019 14:48 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети