Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Въпреки членството в ПП: Гюров декларирал липса на конфликт на интереси пред КПКОНПИ

Политика

Въпреки членството в ПП: Гюров декларирал липса на конфликт на интереси пред КПКОНПИ

Въпреки членството в ПП: Гюров декларирал липса на конфликт на интереси пред КПКОНПИ - Tribune.bg
Снимка:

Подуправителят на Българска народна банка Андрей Гюров е декларирал липса на конфликт на интереси според Закона за Българска народна банка пред КПКОНПИ.

Той е направил докато е бил народен представител на 19 юли 2023 г. и седмица преди да бъде избран за неин подуправител и още преди да бъде изслушан с концепцията си от ресорната комисия по Бюджет и финанси.

Тази декларация противоречи с актуалното състояние на Политическа партия „Продължаваме промяната“ от 6 октомври 2023 г., пише „Гласове“.  В нея Андрей Гюров е посочен като член на изпълнителния съвет на партията. Това противоречи на чл. 12.ал.5 от ЗБНБ, който изключва каквито и да било активности без изрично разрешение на Управителния съвет (такова липсва) в допълнение към изрично забранените  дейности за осъществяване от управителя, подуправителите и членовете на УС на БНБ.

Обясненията за това разминаване са няколко.

Андрей Гюров може да се възползва, че все още няма отношения с БНБ и поради това все още не е в конфликт на интереси към датата на декларацията - 19 юли.

Не е ясно дали Андрей Гюров е подал оставка от Изпълнителния съвет на партията и кога. Не е ясно и кога партията се е задействала да го отпише.

По закон, ако Андрей Гюров участва в изпълнителния съвет на ПП към момента на избирането си, той би трябвало в едноседмичен срок да декларира тази несъвместимост с новия си пост пред КПКОНПИ и в едномесечен срок да напусне. До днес обаче 77 дни по-късно и 46 дни след изтичане на законовия срок Софийски градски съд още приема Гюров за член на изпълнителния съвет.

От БНБ не са дали коментар по темата. Отделно от това Андрей Гюров посети и предизборно събитие на ПП в бившия си избирателен район Благоевград.

Така с поведението си, макар да е излъчен от партията, която се определя като носител на нов морал и борец срещу корупцията, с поведението си Гюров се проваля да покаже, че пази независимостта на централната банка.

Въпреки, че с посещението си подуправителят не нарушава директно разписана норма в законодателството или поднадзорен нормативен акт,  поведението му говори за политическа ангажираност, а Българска народна банка трябва да е сред най-деполитизраните институции в България.

Един от принципите в Кодекса за поведение за високопоставени служители на Европейската централна банка е независимостта и е разписан така: „Имайки предвид член 130 от Договора за функционирането на Европейския съюз член 7 от Устава на ЕЦБ и член 19, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 1024/2013 на Съвета, членовете и заместниците при упражняване на правомощията и изпълнение на задълженията и отговорностите, които са им възложени, действат независимо и обективно в интерес на Съюза като цяло, независимо от националния или личния интерес, и нямат право да искат или да приемат указания от институции, органи, служби или агенции на ЕС, от правителства на държави членки или от други органи“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети