Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Вархеи пред Петков за РСМ: Бихме желали в скоро време да видим споразумение

Политика

Вархеи пред Петков за РСМ: Бихме желали в скоро време да видим споразумение

Вархеи пред Петков за РСМ: Бихме желали в скоро време да видим споразумение - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът твърди, че няма двойна външна политика, но все пак призна, че се търси начин ЕС да стане гарант на исканията ни

 „Все още няма решение, което много ни фрустрира, ако мога откровено да го кажа, защото не можем да продължим по-нататък с процеса по присъединяване на РСМ. Всички страни членки трябва да го одобрят. След всички проведени разговори в София и Скопие европерспективата за Република Северна Македония не само ще се изясни, но и ще се укрепи.“, това зави европейският комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи, който отново е на на посещение у нас.

Пред журналистите министър-председателят Кирил Петков заяви, че не било вярно, че страната ни води двойна външна политика.

„Искам ясно да заявя пред българските граждани и пред комисар Вархеи, че България има три ясни изисквания за напредването по темата Северна Македония. Това са: Спазване на Рамковата позиция, приета от българското правителство; Включване на българите в конституцията на Северна Македония, за да могат правата им да бъдат защитени; Договорът за добросъседство и сътрудничество да се изпълнява.“, изчете от лист Петков.

На въпрос, че се прави опит за заобикаляне, премиерът отговори, че и при предишните дискусии е защитавал тази позиция, но все пак призна, че сега „работим да видим дали е възможно ЕС да бъде гарант за тези три условия“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати