Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВАС остави без разглеждане жалба на "Величие" против резултатите от изборите

Политика

ВАС остави без разглеждане жалба на "Величие" против резултатите от изборите

ВАС остави без разглеждане жалба на Величие против резултатите от изборите - Tribune.bg
Снимка:

Върховният административен съд остави без разглеждане жалба, подадена от Политическа партия „Величие“ против Решение № 3482-НС от 14.06.2024 г. на Централната избирателна комисия, с което са обявени резултатите от изборите за народни представители в Петдесетото Народно събрание, съобщиха от пресцентъра на съда.

Върховните магистрати прекратяват производството по административно дело № 6294/2024 г., тъй като жалбата е процесуално недопустима и следва да се остави без разглеждане по следните съображения:

Според специалната разпоредба на чл. 304 от Изборния кодек (ИК) споровете относно законността на изборите за народни представители и на избора на народен представител се решават от Конституционния съд. Редът е регламентиран с нормите на чл. 305 и чл. 306 ИК.

В случая жалбоподателят оспорва обявените изборни резултати от произведените на 09.06.2024 г. избори за народни представители на Петдесетото Народно събрание, поради което разглеждането на жалбата по реда на чл. 58, ал. 1 от ИК от ВАС, е недопустимо, предвид наличието на изрично уредени от законодателя специален ред и органи за иницииране и разрешаване на спор относно законността на обявените резултати от изборите за народни представители. По тези съображения върховните магистрати оставят без разглеждане жалбата като недопустима и прекратяват административното дело.

Определението е окончателно.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати