Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВАС отряза БСП за името „Коалиция за България“

Политика

ВАС отряза БСП за името „Коалиция за България“

ВАС отряза БСП за името Коалиция за България - Tribune.bg

Делото е прекратено от административните съдии

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на БСП срещу решение на ЦИК, с което беше регистрирана коалиция от партии под името „Коалиция за България“. В основата на регистрираната коалиция е АБВ, но БСП претендират за името. Жалбата на социалистите не е разгледана, делото е прекратено, тъй като във ВАС могат да се разглеждат само откази за регистрация.

БСП атакува изборната регистрация пред съда, след както социалистите, така и АБВ твърдят, че притежават правата върху името "Коалиция за България". АБВ носи административнонаказателна отговорност за кражба на чужда търговска марка, собственост на БСП. Това съобщиха преди време от БСП. И допълниха, че от партията са внесли в ЦИК доказателства за собствеността на марката.

Преди дни ЦИК регистрира под „Коалиция за България“ АБВ и още 6 партии. "Наименованието на коалицията, представила заявление за регистрация, не повтаря наименованието или абревиатурата на партия, регистрирана по Закона за политическите партии, до датата на обнародване на указа на президента на Република България в „Държавен вестник“ за насрочване на изборите, включително по изрично посочения в кодекса начин на прибавяне на думи, букви, цифри или други знаци. При извършената проверка се установи, че наименованието на коалицията не повтаря наименованието на коалиция, регистрирана в ЦИК за участие в последните избори за народни представители през 2017 година, или наименованието на съществуваща парламентарна група в 44-то НС.“, обясниха тогава от ЦИК.

С това коалиционно име допреди няколко години се подвизаваха БСП. И то в момента, в който начело беше Сергей Станишев, а Румен Петков, Георги Първанов и Ивайло Калфин се оттеглиха от червените редици.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети