Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Васил Велев: Действията на кабинета за газа могат да се обяснят или с корупция, или да са руски агенти и шпиони

Политика

Васил Велев: Действията на кабинета за газа могат да се обяснят или с корупция, или да са руски агенти и шпиони

Васил Велев: Действията на кабинета за газа могат да се обяснят или с корупция, или да са руски агенти и шпиони - Tribune.bg
Снимка:

Ощетяваме българските потребители и награждаваме Руската федерация, която искаме да накажем. Това може да се обясни само с корупция. Другото обяснение е нашето правителство да са руски агенти и шпиони. Ние ще платим газа, който не получаваме - 80% от това, което не е взето, се плаща. Има клауза - "вземи или плати". Това заяви пред БНТ Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Не е оправдано "Булгаргаз" да преустанови доставките от "Газпромекспорт", по който 30% е на цени като азерския, а 70% - като този, който сега купуваме, при равни други условия той е по-евтин. Сега купуваме пак от Русия, но с посредници. България плаща по-висока цена на "Газпромекспорт", отколкото, ако беше продължила да купува от там. 

Какво ще правим за следващата година не е ясно, каза той. ЕС ще ползва руски газ още 5 години по договор, 40% от газа в ЕС е от Русия. Формулата, по която се изчислява цената, е поискана от ЕК, не от Русия, каза Велев.

Сърбия плаща под 90 лв. което е 3 пъти по-малко от нас, а тръбата влиза най-напред в България. Ние имаме най-малко транспортни разходи и от България тръбата се зауства в Турция, обясни той.

Количествата газ за август месец са осигурени, след като има цена. За ноември и декември не са осигурени, поясни Велев. Въпросът е на каква цена са осигурени. Имахме договореност над 142 лв. горницата през месец май да бъде компенсирана. За май не е компенсирана, имаме двойно увеличение от тогава. Няма компенсации за газа, обясни представителят на индустриалците. 

 

Цената на газа за изтичащия месец е рекордно висока, през март беше втората висока, поясни Велев.

Не е взето решение за вноски във фонд "Сигурност", за да стигнат парите до фонда, да се сключат договори с търговците и да приспаднат от фактурите на крайните потребители.

По 382 лв. предприятията сега ще трябва да доплатят, за да ги търсят след това, но те ги нямат. Тези пари средно по 2 киловат часа - отиват над 760 млн. лева. Много предприятия ще се изправят пред избора какво да платят - заплати или ток. Тези пари се складират в АЕЦ "Козлодуй" междувременно. Това решение за вноски във фонд "Сигурност" може да бъде взето в следващите 2 работни дни, за да получат договори с търговците, обясни Велев.

Той не може да си обясни причината за това забавяне - дали е от некадърност или е зловредно управление, дали не е насочено действие срещу българската индустрия и затова България да има 2 пъти по-голяма инфлация от ЕС. 

Може и трябва да бъде поправено, той (министърът на енергетиката Александър Николов) е спрял изпълнението на това решение. МС трябва да приеме това решение, така както приемат на оперативни решения със съмнителна стойност, които после НС комисии ги оспорват.

Служебното правителство ще трябва да обезврежда много такива бомби и мини, но ние ще разкажем на нашите работници защо нямат заплати. Те изпадат в ликвидна криза. Най-голямото плащане в едно предприятие месечно са заплатите. Спират се други плащания. Много предприятия ще изпаднат в ликвидна криза, прогнозира той.

България печели от поскъпването на тока - себестойността на българската енергия е ниска, от АЕЦ е 60 лв. на киловатчас, от НЕК - 90 лв., а цените са 700-800 лв. тези печалби надвишават себестойността и могат да се инвестират средства за енергетиката и да се направят поносими цените на тока за местното население.

Иван Иванов е добър, почтен професионалист, той е независим, за разлика от други регулатори, обясни Велев варианта Иванов да стане временен председател на КЕВР. "Искали сме му оставката, организирали сме протести срещу него, но той е почтен, добър човек и едно решение той временно да оглави комисията е добро", каза Васил Велев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети