Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Възходящият тренд при износа на българските вина, винопроизводителите също се увеличават

Политика

Възходящият тренд при износа на българските вина, винопроизводителите също се увеличават

Възходящият тренд при износа на българските вина, винопроизводителите също се увеличават - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът се срещна с директора на Международната организация по лозата и виното

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с генералния директор на Международната организация по лозата и виното Пау Рока. Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество, които ще допринесат за още по-активно популяризиране зад граница на лозаро-винарските традиции на България като част от нашето културно-историческо наследство, съобщиха от правителствената пресслужба.

В хода на разговора бе отбелязано възходящото развитие на винарството и лозарството у нас, потвърждавано от данните, че 61% от всички лозови насаждения в България са вписани в Европейския регистър за защитените наименования за произход и защитени географски указания. Това е от изключително значение, защото се дава възможност на българските производители да популяризират своя регион и да гарантират за местното качество. Лозовите насаждения в България са малко над 60 000 хектара като част от тях са изградени по мярката „Преструктуриране и конверсия на лозята“. За миналата година са изградени близо 8500 дка нови лозови масиви.

В рамките на срещата между премиера Борисов и Пау Рока бе изтъкнат също възходящият тренд при износа на българските вина. През 2019 г. страната ни е реализирала износ от 64 млн. литра вино на пазарите на Западна Европа, Китай, САЩ. Винопроизводителите също се увеличават.

В присъствието на премиера Бойко Борисов министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и генералният директор на Международната организация по лозата и виното Пау Рока подписаха меморандум за разбирателство. Целта му е да засили сътрудничеството между двете страни в областта на лозарството, винопроизводството, технологиите, маркетинга и в други области от взаимен интерес, да популяризира българските лозаро-винарските традиции, предвижда се още обмен на нови технологии и обучение за професионалисти от сектора.

 

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети