Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Възраждане“ иска МВнР да призове посланика на Украйна заради кораба „Царевна“

Политика

„Възраждане“ иска МВнР да призове посланика на Украйна заради кораба „Царевна“

Възраждане иска МВнР да призове посланика на Украйна заради кораба Царевна - Tribune.bg

„Възраждане“ иска от Министерството на външните работи да призове по спешност украинския посланик в България и да изиска от него информация по случая с кораба „Царевна“, както и да му напомни задълженията на всички въоръжени сили, включително и тези на Украйна, да спазват Женевските конвенции.

Днес народният представител от ПГ на „Възраждане“ и организационен секретар на политическата организация- инж. Николай Дренчев е изпратил писмо до Министерството на външните работи, съобщават от пресцентъра на партията.

В писмото се посочва, че за Министерството на външните работи още от 27-ми февруари 2022 г. е известно, че в пристанището на град Мариупол, Украйна, е задържан корабът „Царевна“ със 17 български моряци на борда.

„По данни на една от воюващите страни корабът е използван от милициите на другата страна като огнева точка, а моряците ни - като заложници и жив щит“, се посочва в писмото на формацията. „Очевидно е, че по време на война информацията често е откъслечна, тенденциозна или невярна, но първостепенна задача на българските власти, включително и на Министерството на външните работи, е да се грижат за живота и здравето на всеки български гражданин“.

От „Възраждане“ искат посланикът на Украйна в България да даде категорични гаранции, че българските моряци ще се приберат невредими в Родината ни в близките дни.

От политическата организация очакват от Министерството на външните работи бързи и решителни действия, очакват същото да използва всички дипломатически инструменти, с които разполага, за да гарантира живота и здравето на нашите сънародници на „Царевна“.

Вчера инж. Николай Дренчев заедно с народните представители от ПГ на Възраждане, адв. Петър Петров и Иво Русчев посетиха посолството на Украйна в България, за да получат информация за кораба „Царевна“, но такава не им беше дадена, казват още от партията.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети