Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Екипажът на блокирания български кораб в Мариупол има храна за още 8-9 дни

Общество

Екипажът на блокирания български кораб в Мариупол има храна за още 8-9 дни

Екипажът на блокирания български кораб в Мариупол има храна за още 8-9 дни - Tribune.bg
Снимка:

„Имаме готовност да ги евакуираме в първия възможен момент“, увери Петков

Има 260 метра между кораба с български екипаж и оградата на пристанището край Мариупол. Тези 260 метра са като алея на смъртта. Говоря всеки ден с капитана. В момента са влезли руските танкове и обстрелват скривалището, където са около 100 украински бойци, удържат още линията. Това заяви премиерът Кирил Петков в отговор на въпрос от лидера на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов по време на блицконтрола в парламента.

„От трите руски танка, които са влезли, единият е взривен, но разговорът с капитана прекъсна, защото трябва да слезе в по-ниските нива на кораба. Искам да ви уверя, че в момента, в който няма активни бойни действия, ще изтеглим тези хора от пристанището“, увери премиерът.

По думите на Петков група под командването на шефа на военното разузнаване ген. Венелин Венев се намира в украинския пристанищен град Мариопул със задачата да изтегли блокираните на кораба там български моряци.

„В понеделник и вторник имаше утихване на огъня и групата бе готова да влезе и да изведе екипажа“, разказа Петков. Капитанът обаче казал, че през същата нощ е имало стрелба, не е безопасно и той не иска да поеме отговорност за живота на екипажа в този момент. „Рискът е по-голям, отколкото на вас ви докладват“, цитира думите на капитана Петков.

Ген. Венев пък държал връзка с воюващите за града руснаци и украинци. Проблем било, че украинската съпротива в района на пристанището е откъсната от своето командване и няма комуникация с тях.

„Имаме готовност да ги евакуираме в първия възможен момент, имаме пълна подготовка, но за да може това да стане трябва да сме сигурни, че тези 260 метра са безопасни. Говоря с жените на тези хора всеки ден и ги уведомявам каква е ситуацията. Хубавата новина е, че  храната и водата са за още 8-9 дни, така че имаме шанс да изчакаме. Ако тази битка свърши до няколко дни, ще имаме възможност да изтеглим целия кораб. В противен случай се надяваме поне в тези 260 метра да няма битка, за да  можем да изтеглим в безопасност екипажа. Всичко, което зависи от нас, ние го правим“, категоричен бе Петков.

Костадин Костадинов обаче го репликира, че действията е трябвало да бъдат по-навременни.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати