Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Възраждане”: Позорното правителство спира 14 млн. лева за лечение на деца в чужбина

Политика

„Възраждане”: Позорното правителство спира 14 млн. лева за лечение на деца в чужбина

Възраждане: Позорното правителство спира 14 млн. лева за лечение на деца в чужбина - Tribune.bg

14 млн. лева няма да бъдат отпуснати за лечение на деца в чужбина, поради „технически проблем“ от Министерството на финансите. Това  стана ясно по време на брифинг на „Възраждане“ в кулоарите на парламента.

 Поводът да свикаме тази пресконференция е изключително неприятен. Преди два дни беше приет бюджетът на Здравната каса, в който по предложение на „Възраждане”  бяха одобрени 14млн. за лечение на български деца в чужбина. Това заяви на брифинг в НС депутатът от „Възраждане” Цончо Танев .

По думите му за 2020 година се наблюдават повече от 20 отказа за лечение в чужбина.

„Допълните средства бяха одобрени за Здравна каса и ние останахме с доброто чувство, че сме направили нещо за нашите деца. Вчера обаче докато приемахме националния бюджет беше свикана извънредна комисия по финанси, за която аз не бях уведомен.  Единствената точка на нея  е че тези 14 млн. няма да бъдат предоставени на българските деца да се лекуват в чужбина, тъй като имало технически проблем от кое перо как да се прехвалят”.

Танев бе категоричен, че по време на комисията се присъствали и значителен брой народни представители от „Продължаваме промяната”, включително и шефът на здравната каса, който  е заявил че няма отказ  за лечение  в чужбина.

„В момента ще има ново заседание  на комисията по финанси бюджет и отново ще заседаваме по тази тема, за да може да се легализира това престъпление спрямо нашите деца”, допълни той.

Депутатът от „Възраждане” припомни и предишния казус, когато бяха одобрени 11 млн. по бюджета за култура, но Министерство на финансите е отказало да ги преведе.

„В същият този бюджет бяха гласувани средства за българската общност в Молдова за университета , който предстои да се закрия и отново парите ги няма. Сега 14 млн. се гласуват в зала и сега министърът разбира, че има технически проблеми. Това лично решение ли е на Асен Василев да отрежи пари, които не са минали без негово одобрение", попита още депутатът.

"Това е предецент на това правителство с бюджета, който прокараха. Ние от "Възраждане" ще направим всичко възможно - ще пратим писмо до президента да върне тази част от бюджета, която се гласува в момента", заяви още Цончо Ганев.

Любомир Каримански от "Има такъв народ" заяви в отговор на "Възраждане", че във Фонда за лечение на деца в чужбина има достатъчно пари."Няма да допусна да се спекулира с темата - лечение на децата. Внесли сме закон за личната помощ и не е разгледан още. Никой не си е позволил да спекулира. Фондът за лечение на деца в чужбина има достатъчно пари. Отказ поради липса на пари няма. Може да има откази по други причини - лекарски, но не и поради липса на пари. Ние не можем да си позволим заради бюджета на НЗОК бюджетът да бъде дисбалансиран. Бюджетната комисия е работила за лечението на децата. Трябва да бъдем коректни. Изискал съм справка. За последните три години ще ви представя всеки отказ, за да видите за какво са тези откази", каза още Любомир Каримански.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети