Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Викат на разговори в МВнР сръбския посланик у нас

Политика

Викат на разговори в МВнР сръбския посланик у нас

Викат на разговори в МВнР сръбския посланик у нас - Tribune.bg
Снимка:

Причината е непремереното изказване на Дачич

Сръбският посланик у нас е извикан в Министерството на външните работи. Поводът е непремерено изказване на сръбския първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич, което доведе до напрежение между София и Белград. 

Дачич нападна премиера Бойко Борисов.  По време на пресконференцията на правителствените ръководители на Германия, Полша, България и Република Северна Македония Бойко Борисов бе попитан от журналист как ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност, след като неговата страна не признава Косово. Българският премиер отговори:

„По отношение на Върховния представител – когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово.”

Вчера президентът на Сърбия Александър Вучич посочи, че става въпрос за „преходно неразбирателство“. Вучич подчерта отличните отношения между Сърбия и България и заяви, че лично се ангажира да разговаря с премиера Бойко Борисов.

Днес по време на разговорите в МВнР със сръбския посланик ще бъде припомнена подкрепата до момента на Република България за европейската интеграция на Република Сърбия. От българска страна ще бъде повдигнат въпросът как такива изказвания от партньорите ни в Белград се отразяват на добрите българо-сръбски отношения.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети