Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ивица Дачич, бившият говорител на Милошевич, с обиди към Борисов и България

Политика

Ивица Дачич, бившият говорител на Милошевич, с обиди към Борисов и България

Снимка:

Външният министър на Сърбия ядосан заради Косово: Какво е това безобразие, на какво прилича, писна ми от всичко това

Дългогодишният говорител на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич и сегашен министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич отправи поредните си груби нападки срещу България и нейния премиер Бойко Борисов, предава БГНЕС.

Пред държавната телевизия РТС Ивица Дачич призова „Борисов да зачита позицията на ЕС относно независимостта на Косово и да не дава уроци на новия еврокомисар по външната политика Жозеп Борел“. Коментарът му бе по повод призива на Бойко Борисов Борел да защитава интересите на ЕС. Според Дачич „позицията на ЕС била, че Косово не е независимо“. Това обаче не е истина. Общо 23 държави на ЕС вече са признали независимостта на Косово.

„Бойко, да ти кажа едно нещо - позицията на ЕС е, че Косово не е независима държава. Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на ЕС, а не да даваш уроци на Борел. Какво е това безобразие, на какво прилича. Писна ми от всичко това. А да не говоря и за това, че само преди няколко месеца получи наш орден“, каза със заканителен тон Ивица Дачич, чиято страна не е член на ЕС.

Ивица Дачич беше най-близкият сътрудник и дългогодишен говорител на Милошевич, включително и по време на агресията срещу Босна и Херцеговина и Хърватия, когато бяха извършени най-ужасяващите военни престъпления след Втората световна война, включително и геноцид.

Миналата седмица властите във Вашингтон призоваха „Дачич да спре да унищожава американските банкноти, защото това е престъпление“. Дачич собственоръчно написа върху стодоларова банкнота „Косово е сръбско“.

Сръбският вицепремиер твърди, че „САЩ подготвят предложение за разрешаване на косовския въпрос, което означавало Белград да спре с лобирането за оттеглянето на признаването на независимостта на Косово, а в замяна властите в Прищина да премахнат митническите такси за сръбските стоки“.

Косово обяви независимост през февруари 2008 година. До момента над 100 държави са признали независимостта му, включително и България.  


Коментари (1)

КУР_ЗА_БКП-2 "ГРЕБ и ЧУК" ☭ ТОЙ И ПОЖАРНИКАРА "БУДА" БЕШЕ НА ОЩЕ ПО-НИСКО СТЪПАЛО => ПАЗВАНТИН НА БАЙ ТОШО
08.07.2019 11:09 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още