Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Виктор Димчев: Площад „Независимост” събира до 20 хил., а говорят за 135 хил.

Политика

Виктор Димчев: Площад „Независимост” събира до 20 хил., а говорят за 135 хил.

Снимка:

6000 души бе най-многолюдният протест, ще оредява още и през есента ще изчезне, прогнозира тв продуцентът и организатор на протестите от 2013 г.

Виктор Димчев активно се занимава с протестна дейност от 30 г. и от тогава брои протестиращите по панорамни снимки и кадри от дрон. За целта той ползва снимка с високо качество, отваря я в графична компютърна програма и глава по глава, човек по човек, буквално ръчно преброява.

Площад „Независимост“ може да събере около 20 хил. души, но това означава цялото пространство пред бившия царски дворец да се запълни с хора, изчислил е той.

„Такова нещо не си спомням да съм виждал от 1991 година. Максималното количество хора, които сме преброили през 2013 г., беше 12-14 хил. души, и то на два отделни протеста. Масовото количество хора и тогава беше между 4 000 и 8 000 души. На протестите сега не се събират и толкова хора. В това пространство пред президентството и в частта на площад „Независимост”, която не е окупирана от полицията, много трудно могат да се съберат повече от 6-7 хил. човека“, показват анализите му.

Иначе организаторите говорят за бройка като 135 хил.

„Бабикян ми изръси веднъж това число. 80-100 хил. каза пък Мая Манолова. Това са популярни преувеличавания и са абсолютно невъзможни. На едната от снимките, които съм броил, се виждат 4200 човека. Имам 30-40 преброявания, които мога да покажа, и на нито едно от тях няма такова голямо количество хора. Няколко пъти приканвам организатори и протестиращи да ми пратят по-големи снимки. Имаше приятел, който правеше много красиви панорамни 360-градусови снимки, но на тях преброих 1900 човека“, разказва Димчев пред „24 часа“.

Неговите наблюдения показват, че максималната бройка протестиращи са на площада около 19 часа, когато са централните емисии.

„Оттам нататък може да се появят хора, които са решили да си пият бирата в парка и си казват: „Защо ли да не отида да си я пия близо до протеста?” Отиват да видят какво се случва. Там има младежи, весело е, шарено е. Много е смешно и твърдението на организаторите, че хората, които са на площада и са в ядрото на протеста, всъщност не били основната част от протестиращите. Имало хиляди хора, които стоят някъде встрани. Това е нелогично. Съвсем по-логично звучи хората, отишли на протест, да са максимално близо до „сърцето” на протеста, там, където са говорителите, тонколоните, плакатите. Просто няма логика по-голямата част от протестиращите да са скрити някъде там по уличките или пък да се присъединяват по-късно към протеста“, категоричен е той.

Като „хаотични“ определя Димчев исканията на протеста.

„Не мога да разбера какво точно се иска, освен да съсипем държавата и да дадем на президента да управлява всичко. Иначе смятам, че държавата трябва да бъде ремонтирана. Има много какво да се прави. Нужни са ни нови лица и по-голяма експертност. Познавам хората, които стоят зад протеста, и това са корумпирани хора, чиято цел е да изкарват полза от тези протести. Те се прикриват зад граждански натиск и различни видове политики, които се оплюват от определени обществени групи. Те ги синтезират и ги превръщат в своя политика. Говоря за „отровното трио”, но там има поне 5-6 различни източника на финансиране и политически интереси“, казва Димчев.

„Подкрепих „Да, България” може би заради личната харизма на Кристиян Таков. Малко след създаването на партията с очите си видях връзки и срещи с хора, с които според мен една партия е несъвместима като морални идеали, които смята да представя. По морални причини напуснах малко след основаването, макар че бях член на Националния съвет на „Да, България”, разказа още той.

„Протестът влезе в ритъм, в който всички протестни вълни влизат в България. Веднъж седмично, обикновено в сряда, се случва по-голям протест, а останалите дни са по-театрално насочени. Може със сигурност да се каже, че протестът намалява, и то контрастно в последните дни. Когато е лошо времето, протестът буквално изчезва, което е добър индикатор за това доколко хората са отдадени на протестната кауза. Същото намаляващо количество ще гледаме през лятото. В края на есента протестите ще бъдат окончателно потушени, за да може да започне новата политическа есен и партиите да пожънат онова, което се е сяло на площада“, прогнозира Димчев.  


Коментари (3)

кесо Сигур има разлика в "методиката", както често се оправдават червените социолози кога за пореден път объркат прогнозите по избори и тяхната партия нещо се спихне след месеци на "сигурна победа". Явно "Отровното трио" има предвид колко "борци с тиранията" се събират на месец, а експертът "неправилно" ги е разбрал и смята на ден. Стават такива "дребни грешки" понякогиш в борбата с "тиранията", важна е "крайната победа", а тя е в кърпа "вързана", вервайте ми.
31.07.2020 14:13 / Отговор
Пелагия Да видим август месец колко протестиращи ще останат на този площад? Смешници!
31.07.2020 16:13 / Отговор
АСЕН ИЛИЕВ "ПРОТЕСТИ", КРЪГЛА МАСА.... ПОДМЯНАААААААААААААААААААААААААА!!!!!!!!!!!
31.07.2020 17:12 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още